Десислава Ахладова: Не може да пипаме изборните правила 3 месеца преди вота, ще ни осъдят
„Срещата ми с подкомисията на Европейския парламент се отложи за 8 януари по обективни причини. Евродепутатите щяха да ми зададат въпроси за независимостта на медиите в България, темата за разследването на главния прокурор, както и всички теми, които бяха обсъдени при първото ми изслушване на 28 август.“ Това заяви в предаването „Още от деня“ по […]

„Срещата ми с подкомисията на Европейския парламент се отложи за 8 януари по обективни причини. Евродепутатите щяха да ми зададат въпроси за независимостта на медиите в България, темата за разследването на главния прокурор, както и всички теми, които бяха обсъдени при първото ми изслушване на 28 август.“

Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на правосъдието Десислава Ахладова по повод отлагането на изслушването й пред мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в ЕП заради липса на преводач на български език.

„България бе една от първите държави, която подкрепи предложението за обвързване на върховенството на закона с отпускането на евросредства. Днес това предложение бе официално прието и в регламента много ясно е казано, че при евентуални нередности санкции ще понасят правителствата, а не крайните бенефициенти.

Днес правната комисия в парламента прие на първо четене да има специален прокурор, който да има възможност да разследва главния прокурор. За мен е много по-добре този независим разследващ прокурор да бъде избиран от Пленума на ВСС, както бе и прието днес. Разледващият прокурор също ще е с мандат от 7 години и няма да е зависим от главния прокурор, защото ще бъде избиран от Пленума на ВСС, а не от прокурорската колегия. Венецианската комисия, Европейската комисия и Съвета на Европа многократно са призовавали в България да има такъв разследващ орган. България винаги е била солидарна със своите партньори и след днешното решение на правната комисия тази препоръка ще бъде изпълнена. Вчера прокуратурата обяви, че няма нужда от такъв разследващ орган, но ПРБ няма право на законодателна дейност. Такъв разследващ прокурор се въвежда също така, защото по Конституция съдия не може да разследва прокурор, камо ли главния прокурор“, разкри Ахладова.

„Европейският съд ясно е казал, че една година преди избори не трябва да се правят фундаментални промени в Изборния кодекс. За мен няма как буквално три месеца преди изборите да се пипа Изборния кодекс, защото България може и да бъде осъдена. Аз не мога да кажа кога трябва да се проведат изборите, това е в правомощията на президента. Знаем каква е здравната обстановка в момента. За мен трябва да се проведат едни широки консултаци при президента с участието на всички политически партии, здравните експерти, НОЩ. Трябва да има диалог и да се вземе най-доброто решение, за да може изборите да се проведат в една нормална обстановка, която да не застрашава живота на хората“, коментира Десислава Ахладова темата кога трябва да се проведат парламентарните избори.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук