Неясноти при даряването на кръвна плазма
Според здравните власти поименното даряване не би трябвало да е възможно, въпреки че то се случва Неясноти с даряването на кръвна плазма. Зрители на NOVA сигнализират, че дори когато намерят донор, плазмата трудно стига до хората, които се нуждаят. Според здравните власти поименното даряване не би трябвало да е възможно, въпреки че то се случва. […]

Според здравните власти поименното даряване не би трябвало да е възможно, въпреки че то се случва

Неясноти с даряването на кръвна плазма. Зрители на NOVA сигнализират, че дори когато намерят донор, плазмата трудно стига до хората, които се нуждаят. Според здравните власти поименното даряване не би трябвало да е възможно, въпреки че то се случва.

Заради липса на комуникация между Националния център по трансфузионна хематология и болниците в страната, плазма, дарена от близки на болни, не стига до тях дни наред. Затова и под натиска на близките започна поименно даряване, което е в разрез с правилата. Въпреки него плазмата отново закъснява. Според дарителите в Кръвния център записват за няколко дни напред, дори седмица, а през това време нуждаещият се може да почине. Такава е историята на мъж от Петрич.

След като състоянието на 55-годишния Симеон се влошава, вследствие на коронавирус, той е приет в болницата в града.

„След втория-трети ден ни казаха, че е интубиран и ще се наложи да търсим кръвна плазма. Намерихме момче, което дари такава и ни казаха, че най-късно в понеделник, кръвната плазма ще бъде в Петрич. Ще гледат обаче, ако може да ни я изпратят в неделя вечерта”, казва Жана Василевска.

По телефон близките разбират, че плазмата е прелята. По-късно обаче се оказва, че това не е така и получават ново обаждане. „Към обед ми звънна същата лекарка, и ми каза: „Много се извинявам, новините са лоши, баща ви почина“. Аз съм бременна и бях в шок – как, защо, нали му е прелята кръвна плазма. Тя ми отговори с думите – „И аз така“, разказва Василевска.

За да разберат истината, близките решават да потърсят Кръвния център в Благоевград. „Оттам ми казват, че са изпратени два сака на името на баща ми, след което аз пак звъня на съответния лекар и го питам как така са платени два сака кръвна плазма за баща ми и къде е плазмата”, казва Жана Василевска.

Според лекуващия лекар д-р Методи Михайлов кръвната плазма дошла, но със закъснение.Кръвната плазма не е достигнала до пациента, защото за съжаление, той е починал преди тя да пристигне”, казва той.

Това не е първият подобен случай. Според лекарите – вина има тромавата система. „Трябва да се търсят дарители, да се дари специално за този човек. Минава време, ако е събота и неделя, няма да могат да ги обработят достатъчно бързо. В нашата страна има недостатъчен капацитет за вземане и обработване на такива плазми”, коментира Михайлов.

Затова от няколко седмици нуждаещи се обменят информация в групата във Facebook „Дари плазма“. Създава я Силвия Велчева. „Исках да обединя търсещи и дарители на едно място. Така по-лесно те могат да се открият”, казва тя.

Дори да се намери бързо дарител, отнема близо седмица докато плазмата стигне до пациента. „Не от всяка болница от провинцията има транспорт до София, в случая с Русе ми трябва дарител от Плевен, за да се придвижат в някакви скорошни дни нещата”, казва Петя Стефанова.

Хората намират и начини да ускорят процеса.

„Един прекрасен младеж се качи на колата миналия петък. От София отиде до Плевен и дари”, разказва Стефанова.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук