Ако създадем електронно правителство, ще произведем 900 000 безработни чиновници
Ако създадем електронно правителство и по този начин административните услуги станат онлайн, от 1 милион държавни и общински чиновници без работа ще останат 900 000. А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителството ще ги освободи? Това коментира икономистът Асен Василев в ефира на 7/8 тв в отговор на въпроса защо от 2013 година електронно […]

Ако създадем електронно правителство и по този начин административните услуги станат онлайн, от 1 милион държавни и общински чиновници без работа ще останат 900 000. А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителството ще ги освободи?

Това коментира икономистът Асен Василев в ефира на 7/8 тв в отговор на въпроса защо от 2013 година електронно правителство не се създава у нас.

„Тук не е въпросът за техническото изпълнение на електронното правителство. Тук говорим за един чисто политически и административен въпрос, който има абсолютно нежелание да бъде решен“, посочи той.

„За да се преборим с това нещо, трябва постоянно да настояваме управляващите не да залагат увеличаване на разходите за администрация, а за намаляване на тези разходи, коментира Василев.

„Ако в новия бюджет не бяхме заложили 30% увеличение на разходите за администрация, а бяхме заложили 30% намаление на разходите, самата администрация щеше да започне да търси начин как да спести тези пари. Най-лесният начин е да се автоматизират процесите, за не трябват толкова много хора и звена, които са безсмислени. Най-лесно да направиш реформа е през бюджета – като намалиш парите на дадено звено, то започва да си оптимизира процесите и да върши същата работа с по-ефективен ресурс“, посочи Василев.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук