Стево Пендаровски: Твърдението, че до вчера сме били етнически българи, е абсолютна глупост
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма да има дискусия нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945г., съобщава порталът „Плусинфо“, цитиран от сръбската телевизия РТС. Пендаровски заявява в интервю за EUObserver, че македонският език е стълб на македонската идентичност. Той казва, […]

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма да има дискусия нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945г., съобщава порталът „Плусинфо“, цитиран от сръбската телевизия РТС.

Пендаровски заявява в интервю за EUObserver, че македонският език е стълб на македонската идентичност. Той казва, че не е тайна, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 г., но е факт, че става дума за специфичен език, подобен на българския, но той не е, нито някога е бил български. За него е без основание твърдението на България, че цялата македонска история до 1945г. е била българска и всичко от десети век до 1945г. е било българско.

Те казват, че етническите македонци съществуват, но една сутрин през 1944г. са се събудили и са казали : „Аха, ние сме наистина етнически македонци, а до вчера бяхме етнически българи“, обяснява президентът Пендаровски и добавя, че това е „абсолютна историческа глупост“.

За българското твърдение, че македонският език и идентичност не са съществували до 2 септември 1944г. и тяхното формиране е част от всеобхватно формиране на отделна небългарска идентичност за прекъсване на връзките между населението на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски каза, че не може да се приеме дискусия по този въпрос.

/БТА

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук