Министър Ангелов: Искам да съм първият ваксиниран, защото това е отговорност за всеки медик
Министър Ангелов заяви,  че иска да е първият ваксиниран, защото това според него е отговорност за всеки един медик. Намираме се в един от складовете, които използва Минитерството на здравеопазването, откъдето тръгват личните предпазни средства и антигенните тестове. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. „До края на седмицата ще стигнат до […]

Министър Ангелов заяви,  че иска да е първият ваксиниран, защото това според него е отговорност за всеки един медик.

Намираме се в един от складовете, които използва Минитерството на здравеопазването, откъдето тръгват личните предпазни средства и антигенните тестове. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„До края на седмицата ще стигнат до всички лечебни заведения, ЦСМП, РЗИ близо милион и половина антигенни тестове“, заяви той.

„До 21-и очаквам Комисията от експерти в МЗ да приключи работа и да признаем антигенните тестове, с които можем при наличие на клинична картина и положителен такъв тест, да бъдат приравнени с ПСР тестовете“, каза Ангелов.

„Тук се товарят всички бусове на РЗИ. Благодарим на студентите, които оказват помощ в този момент“, добави министърът.

На въпрос дали се очаква ръст на броя на заразени официално в страната, ако и антигените влязат в статистиката, Ангелов отговори: „Антигенните тестове до този момент не са вкарвани в регистър. По-натам, ако ги признаем за еквивалент на ПСР, ще влязат в статистиката“, каза той.

По думите му след 21-и ще има заповед, с която ще започне отчитането на антигенните тестове.

„В много държави ПСР и антигена не са приравнени. Ние много държим на наличието на клинична картина – когато има температура, болки в гърлото и кашлица и положителен антигенен тест, тогава да можем да говорим за наличието на К-19“, каза той.

По думите му, ако тестовете се приравнят с ПСР тестовете, то и с антиген даден човек ще бъде карантиниран за 14 дни, а контактните му лица за 10 дни.

„Личните лекари ще могат да правят антигенните тестове или да насочват хората къде да им бъдат направени“, уточни той.

„Днес в 16 часа ще имам среща с директорите на РЗИ-тата и ще видя тогава какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици. Засега процентът е между 20-48%“, каза той.

Ангелов призна, че иска да е първият ваксиниран, защото това според него е отговорност за всеки един медик. „Ако се върнем назад във времето, що видим как благодарение на ваксините сме преодоляли много инфекции и сме спасили много животи“, каза той и добави, че принципно не попада в групата от медици на първа линия, но със своя акт иска да покаже, че ваксината е безопасна и надеждна.

„Българските граждани да бъдат спокойни, че ваксините, които ще дойдат у нас, са минали всички изпитания“, каза той.

„Мога да ви споделя какво мисля аз като лекар и министър, тъй като всички мерки, за които говорим, трябва да са синхронизирани с всички ресори и решението не е само мое“, поде той на брифинг в един от складовете, които използва Минитерството на здравеопазването.

„Нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. Училищата и детските градини също е рано да се отворят на 21-и. Те могат да бъдат отворени след Нова година“, категоричен е Ангелов.

„Предстои да вземем решения за ресторантите и големите търговски обекти. Аз настоявам да не плащаме повече цената от 150 загубили живота си българи дневно и да продължим със сегашните ограничения“, добави той.

„Много е рано да говорим за разхлабване на мерките, тъй като решението предстои да бъде обсъждано. До четвъртък-петък ще решим кои мерки да разхлабим, ако изобщо разхлабваме. Като министър на здравеопазването ще настоявам да продължим да живеем със сегашните мерки и след 21-и“, категорично заяви Ангелов.

На въпрос как се преценява до каква степен сегашните мерки дават резултат и какъв, той отвърна: „На първи място следим каква е заболеваемостта и как стои нашата страна в сравнение с останалите европейски държави. Следим и каква е смъртността. Разглеждаме я и по възрасти и дали починалите имат придружаващи заболявания“, заяви той.

„Гледаме какъв е процентът на използваемост на болничните легла както за интензивно, така и за неинтензивно лечение. По този процент оценяваме какъв е натискът върху здравната ни система“, каза той. Според него е хубаво, че заболеваемостта е паднала под 600 на 100 000 души. Следим броя на позитивните тестове, колко от тези хора са потърсили лекарска помощ“, завърши той.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук