Магдалинчев: Зад избора на върховен касационен съдия прозират различни политически интереси
Предстои избор на прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници при извършено престъпление. Защо да не е независим, след като процесуалния закон ще му гарантира независимост? Пленума ще го избира, не само ВСС. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев в предаването „Още от деня“ по БНТ. „Би могло в проекта, който […]

Предстои избор на прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници при извършено престъпление. Защо да не е независим, след като процесуалния закон ще му гарантира независимост? Пленума ще го избира, не само ВСС. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Би могло в проекта, който се предвижда той да е със 7 годишен мандат. При извършено престъпление пленумът на ВСС да стартира процедура за разследване на главния прокурор за конкретния случай. При извършено нарушение ще се прекратява неговата дейност. Този начин за избор на такава процесуална фигура е повлиян от решение на КС“, поясни той.

„Не виждам нищо лошо с консултирането с Венециалнста комисия, като второ експертно мнение, като коректив, за да не пропуснем нещо“, посочи Магдалинчев.

„Предстои избор на върховен касационен съдия“, припомни Боян Магдалинчев. Той разкри, че зад този избор прозират различни политически интереси.

На въпрос с колко се забави правораздаването заради COVID-19 представляващият Висшия съдебен съвет заяви: „То не се забави много и чувствително. Идеята беше с оглед на запазване живота и здравето на гражданите. Ние нито спряхме, само ограничихме броя на откритите съдебни заседания. Впоследствие бе изменен законът и списъкът на делата също се измени. Нямаше съдебна ваканция и делата продължиха да се гледат“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук