ЕС глобява технологичните гиганти с по 10% от оборота им в Европа за нарушения на правилата?
Технологичните гиганти, които контролират достъпа и данните до техните платформи, могат да бъдат глобени с до 10% от годишния им оборот за нарушаване на правилата, целящи ограничаване на властта им, заяви в понеделник пред Reuters добре запознат източник.  Предложените правила, които ще бъдат обявени от дигиталния комисар на ЕС Тиери Бретон и антитръстовия ръководител на […]

Технологичните гиганти, които контролират достъпа и данните до техните платформи, могат да бъдат глобени с до 10% от годишния им оборот за нарушаване на правилата, целящи ограничаване на властта им, заяви в понеделник пред Reuters добре запознат източник. 

Предложените правила, които ще бъдат обявени от дигиталния комисар на ЕС Тиери Бретон и антитръстовия ръководител на Съюза Маргрете Вестагер във вторник, вероятно ще засегнат Amazon.com, Apple, Facebook и подразделението Google на Alphabet.

Правилата, известни като Закон за цифровите пазари, определят списък с предимствата и недостатъците за онлайн пазачите, за да се осигурят равни условия за конкурентите и потребителите.

Това може да включва изискване доминиращите компании да споделят определени видове данни със съперници и регулатори, докато практики като компании, облагодетелстващи собствените си услуги, могат да бъдат забранени.

Бретон по-рано каза, че компаниите може да бъдат принудени да променят практиките си или дори да бъдат принудени да раздробят на части европейския си бизнес за многократни нарушения на правилата.

Критериите за класифициране кои компании са нарушители вероятно ще бъдат броят на потребителите, или индивидуални, или бизнес потребители на общоевропейско ниво, присъствието на компанията в най-малко два бизнес сектора и приходите, съобщават други източници на Reuters.

Проектът за правила, който ще се нуждае от обратна връзка от страните от ЕС и Европейския парламент, все още може да бъде модифициран, преди да бъде представен във вторник.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук