Гръцки митрополити: Отваряме църквите за празниците, не ни е страх от глоби!
Гръцки митрополити тълкуват мерките срещу коронавируса като план срещу вярата на хората и заявиха, че ще отворят църквите въпреки предвидените жестоки глоби. За да успокои напрежението, говорителят на гръцкото правителството съобщи за извънредна среща на премиера Мицотакис с главата на православната автокефална поместна Църква на Гърция, предаде БНР. Съгласно въведените Covid мерки в Гърция църквите […]

Гръцки митрополити тълкуват мерките срещу коронавируса като план срещу вярата на хората и заявиха, че ще отворят църквите въпреки предвидените жестоки глоби. За да успокои напрежението, говорителят на гръцкото правителството съобщи за извънредна среща на премиера Мицотакис с главата на православната автокефална поместна Църква на Гърция, предаде БНР.

Съгласно въведените Covid мерки в Гърция църквите получиха разрешение да отворят само на Коледа и Йордановден, но при много ограничен брой вярващи – 9 души на литургия. Вчера беше наложена глоба от 1500 евро на духовник, отворил църква в област Копио за вярващите.

Днес един след друг митрополити на различни гръцки области съобщават, че няма да се подчинят на мерките и ще отворят църквите за празниците.

Митрополитът на област Месогио директно обвини правителството, че с наложените мерки цели да повлияе на вярата на гърците.

Митрополитът на Серес, област силно засегната от вируса, обясни на управляващите, че „човек не е само тяло, но и душа и в тези тежки дни има необходимост от опора“.

Митрополитът на остров Корфу призова вярващите да посещават литургия и заяви „ние ще служим литургия и нека да ни арестуват“.

Правителството по време на първата вълна от коронавирус не позволи присъствие на богослужение дори за Великден, като очакваше, че и сега поради риска от епидемията няма да има реакция, но това не се случва.

Говорителят на правителството днес съобщи за извънредна среща непосредствено в следващите дни между премиера Мицотакис и архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук