Антигенните тестове ще влизат в статистиката за разпространението на COVID-19
Антигенните тестове ще бъдат приравнявани с PCR и също ще се отчитат в регистрите. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той каза още, че са осигурени 1 200 000 антигенни теста  От думите на Ангелов стана ясно още, че е рано да се говори за разхлабване на мерките, предава БНТ. Признаването на антигенните тестове ще […]

Антигенните тестове ще бъдат приравнявани с PCR и също ще се отчитат в регистрите. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той каза още, че са осигурени 1 200 000 антигенни теста

 От думите на Ангелов стана ясно още, че е рано да се говори за разхлабване на мерките, предава БНТ.

Признаването на антигенните тестове ще помогне за по-точна статистика на носителите на заразата, като така и повече хора с коронавирус ще подлежат на карантина. Въпреки че PCR тестовете са по-точният начин за доказване на наличие на вируса, все повече антигенни тестове се оказват достоверни над 90%. Знаете, бързите тестовете дават резултат за минути, позволяват да се изследват много повече хора и по-бързо да се събере информация за епидемиологичната обстановка у нас. Бързите антигенни тестове ще бъдат и по-изгодни финансово за хората. Очаква се антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете след 21 декември. Всички близо 1 200 000 антигенни теста ще стигнат до края на тази седмица до всички РЗИ-та, а от там и до лечебните заведения. Днес стана ясно и, че лични предпазни средства има достатъчно за всички. Колкото до мерките – рано е да се говори за разхлабването им след 21 декември, а тази седмица ще бъде решаваща.

Хората с наличие на клинична картина и позитивен антигенен тест вече също ще влизат в статистиката.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на позитивен пациент с доказан COVID-19. Съответно той трябва да бъде в изолация 14 дни и съответно неговите контактни от първи ред да бъдат в карантина, която е 10-дневна, както е с PCR тестовете.

Статистиката няма как да бъде променяна със задна дата, категоричен беше здравният министър. Такава ще се води след издаване на заповед с промяна на характеристиките. Колкото до мерките у нас, Ангелов е категоричен, че те трябва да останат такива каквито са към момента.

Проф. Костадин Ангелов: Нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. По отношение на училищата и по отношение на детските градини на 21 декември е рано, според мен, да бъдат отворени, тъй като предстоят коледни и новогодишни празници. Те могат да бъдат отворени след Нова година.

Предстои да бъде взето решение за ресторантите и за големите търговски обекти.

Проф. Костадин Ангелов: Аз настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани, защото ако продължаваме да плащаме цената от 150 загубили живота си българи, това не е добре.

Министър Ангелов изрази надежда да е първият, който ще се ваксинира. По думите му това е отговорност на всеки лекар по света.

Проф. Костадин Ангелов: Тя е ефективна и безопасна, защото аз вярвам на европейския регулатор ЕАЛ за заключенията, които тя дава, така че българските граждани да бъдат спокойни, че ваксината, която ще си поставят, е минала всички фази на клиничните изпитвания. Тя е надеждна.

Ангелов заяви, че заболяемостта у нас е паднала под 600 на 100 000, а това по думите му е глътка надежда.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук