Д-р Ел Масри: Периодът след 21 декември ще бъде тест за гражданска отговорност
„На 21 декември с отпадането на по-строгите мерки, Ковид-19 няма да изчезне като в детска игра. Този празничен период ще бъде тест за нашата зрялост и отговорност като граждани. Независимо дали има и ли не държавни ограничения, ние трябва да вземем вътрешно решение да продължим мерките за безопасност. В противен случай има риск да посрещнем […]

„На 21 декември с отпадането на по-строгите мерки, Ковид-19 няма да изчезне като в детска игра. Този празничен период ще бъде тест за нашата зрялост и отговорност като граждани. Независимо дали има и ли не държавни ограничения, ние трябва да вземем вътрешно решение да продължим мерките за безопасност. В противен случай има риск да посрещнем 2021 с още по-страшна и черна статистика, а тя ще донесе последствия и през лятото.“

Това каза в ефира на Дарик радио здравният експерт д-р Зияд Ел Масри.

По думите му,  с отваряне на заведения и молове, най-важният въпрос ще бъде гражданската отговорност.

 „Това не е страшна приказка, която ще свърши с края на мерките, или с настъпването на новата година. Малка държава като България и днес има средно по 3000 заразени, краткосрочните ограничения не успяха да овладеят заразата. Наивно е да мислим, че с края на годината идва края на Ковид. Нека не бъркаме ситуацията от март 2020 с настоящата криза!, призова здравният експерт.

Той припомни, че в началото на пандемията мерките са били превенция, която с настоящите ограничения обаче не успя дори да намали черната статистика.

„Днес всеки около себе си има поне един познат или близък тежко пострадал от болестта.

Ето защо мисля, че е време да приемем обективно нещата. Всеки да вземе лично за себе си решение да промени начина си на живот поне докато не чуем, че дневната заболеваемост е под 400 души. С държавни мерки или не, дистанцията от два метра, маска, хигиена и ограничения от срещи, трябва да останат.  

Опазването на населението на страната е по-важно от покупките по празниците и купоните“, каза още д-р Ел Масри.

Според него, по празниците ще се проличи, какво сме разбрали от този урок.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук