Лавров: Европа дава сигнали, че не може да претендира за самостоятелност в новия световен ред
Европейският съюз трудно може да претендира за самостоятелност в новия полицентричен световен ред, тъй като се застъпва за завръщането на САЩ в Европа. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за Иранската държавна телевизия и радио, предава TACC. „За съжаление европейците все повече подават сигнали, че не могат да […]

Европейският съюз трудно може да претендира за самостоятелност в новия полицентричен световен ред, тъй като се застъпва за завръщането на САЩ в Европа. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за Иранската държавна телевизия и радио, предава TACC.

„За съжаление европейците все повече подават сигнали, че не могат да претендират за самостоятелност в новия световен ред и все повече показват, че искат възстановяване на евроатлантическата солидарност, така че САЩ да се върнат в Европа. По този начин Европа няма да бъде един от полюсите на новата полицентрична система на международните отношения“, коментира първият дипломат на Москва.

Лавров добави, че докато запазват влиянието си върху Европа, САЩ ще се опитат да сведат до минимум броя на другите кандидати, които да бъдат полюс в новата световна система. „В това отношение Китай, като се има предвид, че се развива мощно, е избран за основен враг и заплаха за Запада. От общочовешка гледна точка е много странно Китай да бъде обявен за заплаха за целия западен свят заради това, че се наблюдава развитие на икономиката му, повишаване на благосъстоянието на гражданите, по-ефективно гарантиране на тяхната сигурност. Това е манталитет, наследен от минала епоха, с който трябва да се разделят“, посъветва руският министър.

Както посочи обаче ръководителят на руското външно министерство, процесът на формиране на многополюсен свят е необратим. „Историята не може да бъде спряна. Но виждаме опити да се забави този процес“, заяви министърът.

САЩ продължават да оказват натиск върху ЕС да спре строителството на „Северен поток 2“. В същото време Съветът на ЕС на ниво външни министри прие в понеделник прие декларация за отношенията със САЩ при новата администрация на демократа Джо Байдън, в която бе предложено да се възстанови трансатлантическото приятелство във всички области.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук