Омбудсманът: Цинично е цената на водата да се вдига в момент на пандемия
Цинично е цената на водата да се вдига в момента на пандемия. Това каза в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ омбудсманът Диана Ковачева. По думите ѝ увеличаването в цената няма да подобри качеството на услугата. „Цена на вода и качество са два показателя, които не се срещат. Покачването на цената на водата се […]

Цинично е цената на водата да се вдига в момента на пандемия. Това каза в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ увеличаването в цената няма да подобри качеството на услугата.

„Цена на вода и качество са два показателя, които не се срещат. Покачването на цената на водата се случва в ситуация на пандемия, а цената на водата се покачва. В годините е доказан, че увеличаването на цената на водата не допринася с нищо за гражданите, защото качеството не се повишава.

Качеството на водата е доста ниско на много места. Освен това, има и сериозни загуби. Показателят „Общи загуби“ на вода не е включен от КЕВР в показателите, които определят цената. Това означава, че в области в страната водата ще се вдигне до 6 %, за Разград – 6,7 %, за София – с 6 %, дори и за Перник с около 0,5 %. КЕВР не бива да вдига цената на водата в тези 8 области, най-малкото, защото моментът е свързан с хора, които нямат доходи, с обедняване на населението и фактът, че ВИК дружествата не са направили необходимото да намалят загубите на вода“, обясни Ковачева.

Тя коментира и темата за вечния длъжник, като подчерта, че е крайно време е да се приеме закон, който да реши проблема.

„Законът за личния фалит, защото има много хора, които не могат да плащат обективно и трайно своите задължения, стигат до ЧСИ. В един момент те започват да запорират пенсиите им и малките им заплати. Има определен от закона минимум, по който не може да се падне. За съжаление, има и случаи, в които стават грешки. Всяко едно запориране, особено на пенсия, се отразява на живота на човека. В пандемията хората остават без доходи и работа, трябва да има разбиране и от съдебните изпълнители, и от банките за това, че не могат да платят своите задължения“, посочи Диана Ковачева.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук