НСИ: Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България за последните пет години
Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за последните пет години. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за смъртността в страната, публикувани тази седмица. През ноември в България са починали 15 953 човека, при средно около 8300 за същия месец през последните 5 години. Повишението е от над 92%. В […]

Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за последните пет години. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за смъртността в страната, публикувани тази седмица.

През ноември в България са починали 15 953 човека, при средно около 8300 за същия месец през последните 5 години.

Повишението е от над 92%.

В разликата от над 7600 човека влизат 2560 починали от коронавирус за посочения месец (те са изчислени по официални данни на Единната информационна система).

Сред останалите случаи (над 5 000) отново основна роля има епидемията.

Общата смъртност е започнала да нараства спрямо 2019 г. още от края на юни. Като се повишава променливо, но от няколко седмици (след 40-та седмица – първата на октомври) има рязко нарастване. „За да достигнем през 46-та седмица (бел.ред. – втората на ноември) 3 800 случая на починалите в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, коментира в края на ноември пред БНР Магдалена Костова, която ръководи дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук