Мартин Владимиров: На Балканите повече хора вярват в конспиративните теории за коронавируса
Социологическо изследване в 9 държави от Централна и Източна Европа сочи, че повече от една трета от гражданите там вярват в конспиративни теории, свързани с коронавируса. В сондажа участва Центърът за изследване на демокрацията. Според изследването доверието във ваксинацията е обвързано с доверието в публичните институции. Проучването обхваща и държавите от Западните Балкани.„Според данните 37 […]

Социологическо изследване в 9 държави от Централна и Източна Европа сочи, че повече от една трета от гражданите там вярват в конспиративни теории, свързани с коронавируса. В сондажа участва Центърът за изследване на демокрацията.

Според изследването доверието във ваксинацията е обвързано с доверието в публичните институции.

Проучването обхваща и държавите от Западните Балкани.
„Според данните 37 на сто от хората искат да се ваксинират. Но при тези, които споделят, че се доверяват на публичните институции, готовността за ваксинация надхвърля 50 на сто, което е показателно“, посочи в „Преди всички“ на БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

„На Балканите процентът на хората, вярващи в конспиративни теории е по-висок от тези в Централна Европа, като в България този процент е 40 на сто – като една от теориите е, че вирусът не съществува изобщо. Като цяло има общо недоверие по тази тема“, коментира още Владимиров.

„Повече от 2/3 споделят, че демокрацията е най-правилната форма на управление, но като се посочи, че става дума за либералната демокрация, само 40 на сто се съгласяват с това – тоест забелязва се едно неразбиране как функционират демократичните институции“.

Според изследването подкрепата на България за Европейския съюз е спаднала с 13 на сто, този спад е значителен последната една година – подкрепата за членството в ЕС в момента е само 65 на сто, което е спад.

„Обясняваме си го с нарастването на общественото недоволство и обвързването на протестите в страната с „мнимата подкрепа“ на европейския елит към нашето правителство. За разлика от българите, почти 80 на сто от северномакедонците вярват в ЕС. Съседната ни страна е страната с най-високо одобрение на ЕС“, поясни анализаторът. По думите му изглежда, че гражданите от страните в региона стават все по-склонни да вярват към всякакъв вид дезинформационни кампании, много от тях свързани с Русия.
Според данните Китай е враг само за Чехия, като останалите държави не възприемат Китай като заплаха. В България има най-голямо доверие в политиката на Русия и Китай.

Изследването показва още, че 4 от всеки 10 граждани от Централна и Източна Европа смятат, че НАТО провокира Русия като изгражда военни бази в близост до нейната територия – като при българите 80 на сто вярват в това.

Мартин Владимиров обясни тези данни с активната роля на пропагандни канали на Русия и Китай, което изкривява една по-умерена позиция на българите.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук