Кметът на София: За десет години пет пъти са увеличени дължините на линиите в метрото
Това, което най-вече ни обединява в този момент, е възможността да обменяме идеи и добри практики в сферата на подобряване качеството на въздуха, което за София е най-важната задача в общия контекст за борбата с климатичните промени. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с посланика на Обединеното кралство Н. Пр. […]

Това, което най-вече ни обединява в този момент, е възможността да обменяме идеи и добри практики в сферата на подобряване качеството на въздуха, което за София е най-важната задача в общия контекст за борбата с климатичните промени. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с посланика на Обединеното кралство Н. Пр. Роб Диксън по повод официалното сътрудничество между Столична община и британското посолство в сферата на опазването на околната среда и чистия въздух, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Конкретният повод днес е обявяването от страна от посланика на Великобритания на конференцията за климата, на която ще бъде домакин Великобритания следващата година. Преди няколко дни имахме специална среща с посланика, за да говорим за продължаване на партньорството между София и Лондон. Между нас има добри контакти от няколко години. След среща с кмета на Лондон работим заедно по темите транспорт, екология и бизнес. Между нашите две агенции – Лондонската агенция за инвестиции и Софийската агенция, има подписано споразумение за сътрудничество“, каза още тя.

Йорданка Фандъкова коментира и напредъка в кв. „Овча купел“.
„Имах възможност да покажа на посланика напредъка в кв. „Овча Купел“. Един от най-важните и големи проекти по отношение подобряване качеството на въздуха за София е метрото. Затова и посланикът избра това място, за да представи инициативата. Той имаше възможност да види развитието на софийското метро, което е давано за пример. За десет години пет пъти са увеличени дължините на линиите в метрото. През пролетта предстои пускането на новите четири станции, 4 км в „Овча купел“. Посланикът имаше възможност да види и да се убеди, че метрото не е просто най-бързият и удобен градски транспорт, а е най-екологичният интегриран проект“, посочи още тя.

Кметът на София обясни, че идеята на новите буферни паркинги е гражданите да използват услугата „Паркирай и пътувай“.
„Видяхме вече готовите паркинги на последната станция при Околовръстният път с Горна Баня. Паркинг за 200 автомобили на 3 нива, буферен паркинг, още два буферни паркинга. Общо трите паркинга са за 600 автомобила. Още два са готови и на другите станции в „Овча купел“, така че хората да могат да оставят автомобилите си, да ползват услугата „Паркирай и пътувай“ и да не влизат с автомобилите си в центъра на града. Той видя и новата жп гара, която позволява да няма такъв натиск на автомобили към града. Ние ще участваме активно в процеса, както досега сме участвали. Надяваме се да задълбочим сътрудничеството“, допълни Фандъкова.

Посланикът на Обединеното кралство Н. Пр. Роб Диксън посочи, че екологичното, устойчивото, модерно и разширено метро в София е доказателство за растежа на града.

Той подчерта, че се радва да проведе тази среща и да обяви бъдещето си партньорство със Столична община.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук