Домусчиеви на път да продадат NOVA на собственика на „Виваком“
Собствениците на „NOVA Broadcasting Group“ са на път да продадат компанията само година, след като я придобиха от шведската MTG за 185 млн. евро Според различни информационни източници кандидат купувач е United Group, която е притежател на най-големия телеком в България – „Виваком“ (БТК). По неофициална информация скоро може да се стигне до сделка, която […]

Собствениците на „NOVA Broadcasting Group“ са на път да продадат компанията само година, след като я придобиха от шведската MTG за 185 млн. евро

Според различни информационни източници кандидат купувач е United Group, която е притежател на най-големия телеком в България – „Виваком“ (БТК). По неофициална информация скоро може да се стигне до сделка, която следва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Твърди се също така, че „NOVA Broadcasting Group“ е увеличила цената си с около 100 млн. евро, след като придоби „Канал 3“, няколко радиа и пълният пакет акции в „Нет инфо“, пише БАНКЕРЪ.

През септември КЗК скоростно одобри сделката, при която за неназована сума „NOVA Broadcasting Group“ придоби „Канал 3“, „THE VOICE“ и „Magic TV“ и радиостанциите „Радио Веселина“; „Радио Витоша“; „Magic FM“ и „The Voice Radio“.

Няколко месеца по-рано – през февруари – компанията, собственост на Кирил Домусчиев, се сдоби и миноритарния дял на дружеството „Нет инфо“, което притежава интернет сайтовете Vbox7, dariknews.bg, gong.bg, edna.bg, vesti.bg, sinoptik.bg. Преди това „NOVA Broadcasting Group“ притежаваше 70% дял в „Нет инфо“. Останалите 30% бяха собственост на „Дарик радио“ АД на Радосвет Радев и „Уеб финанс“ на Христо Христов.

Колкото до кандидат-купувача, преди четири месеца United Group официално придоби „Виваком„. В официалното комюнике на компаниите не бе спомената сумата по сделката, но по информация на „Файненшъл таймс“ е платено над 1 млрд. евро.

United Group е базирана в Амстердам и е независим доставчик на телекомуникационни и медийни услуги за Югоизточна Европа. Малко над 50% от United Group са собственост на BC Partners, която ги купи от американския фонд KKR. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като развива бизнес в още 6 държави в региона на Югоизточна Европа. BCPartners е водеща международна инвестиционна компания с активи за над 22 млн. евро. Основана през 1986 г., компанията е имала ключова роля в развитието на европейския пазар на придобивания в продължение на 3 десетилетия. Остатъчни малки инвестиция в United Group имат ЕБВР и фондът KKR.

Ако се стигне до споразумение между братя Домусчиев и United Group, на българският пазар вече ще има голяма група от медии и телеком, след като PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер официално придоби bTV Media Group. През юли 2018 г. инвестиционното дружество PPF на Петр Келнер придоби „Теленор България„. Тогава PPF плати на норвежката Telenor общо 2.75 млрд. евро за бизнеса ѝ у нас, в Сърбия, Черна гора и в Унгария.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук