Арестуваха в Румъния босове на телефонните измами у нас
Четирима българи са били арестувани в Букурещ в четвъртък при спецоперация на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма и прокуратурата (DIICOT), съобщи пресслужбата на дирекцията  Четиримата са от върхушката на мафията за телефонни измами и до ареста им се е стигнало в изпълнение на Европейски заповеди за арест, издадени от Специализираната прокуратура в […]

Четирима българи са били арестувани в Букурещ в четвъртък при спецоперация на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма и прокуратурата (DIICOT), съобщи пресслужбата на дирекцията

 Четиримата са от върхушката на мафията за телефонни измами и до ареста им се е стигнало в изпълнение на Европейски заповеди за арест, издадени от Специализираната прокуратура в София срещу трима от тях. Според изданието по метода „Помощ на полицията“ измамниците са успели да измъкнат от свои жертви близо 500 хиляди евро, пише Монитор.

От DIICOT посочват, че методът, използван в Румъния е български патент. Измамниците пристигали в Румъния заради по-либералния режим при продажбата на предплатени телефонни карти – в северната ни съседка не се изисква регистрация на картата. След това прилагали познатата от криминалните сводки у нас схема – звънили на потенциални жертви в България, представяли се за полицаи и предупреждавали, че може да звъннат бандити. После звънели като бандити, отправяли заплахи, а след това пак като полицаи вкарвали жертвите да се включат в операцията със собствени пари като примамка и доказателство за заковаване на престъпниците. По този начин тримата, срещу които има заповеди за арест са прибрали около 500 хиляди евро.

По данни на DIICOT задържаните са от върха на телефонната мафия, ало барони или „въртачи“. Те си избирали жертвите на случаен принцип със звънене на стационарни телефони в определени населени места. Второто ниво на групата са представлявали вербовчиците, които са набирали и контролирали куриерите – мулетата, прибиращи и доставящи плячката. За осъществяване на дейността си телефонните престъпници са наемали стаи в хотели и пансиони, които не изискват регистрация с документ за самоличност. СИМ картите са купувани от различни павилиони, бензиностанции и супермаркети, а за обаждания са използвани изключително телефони втора ръка, купувани от битаци и панаири, за да не могат да бъдат идентифицирани по IMEI номера. Част от мобилните телефони са били укривани в тайници край пътищата преди границата с България, а други са били унищожавани след известно време в експлоатация. При обиските на задържаните са открити 84 СИМ карти и 10 телефона.

Предстои трима от българите да бъдат изправени от прокуратурата пред Апелативния съд в Букурещ за да бъдат разгледани исканията за тяхното предаване на България. В акцията са участвали и полицаи от SIAS – елитното специално подразделение за специални акции и операции на румънската полиция, част от отряда за борба с организираната престъпност.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук