Фандъкова: Метрото спестява време, редуцира трафика с 25% и намалява вредните емисии с 90 000 т
„Железопътният транспорт има ключова роля за развитието на градовете и регионите. Той осигурява бързо придвижване на голям брой хора, с което подпомага икономическото развитие на районите, през които преминава, и променя средата на живот на хората“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на видеоконференция „Европейска година на железопътния транспорт – очаквания, приоритети […]

„Железопътният транспорт има ключова роля за развитието на градовете и регионите. Той осигурява бързо придвижване на голям брой хора, с което подпомага икономическото развитие на районите, през които преминава, и променя средата на живот на хората“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на видеоконференция „Европейска година на железопътния транспорт – очаквания, приоритети и предизвикателства“, предаде Канал 3.

Днес, когато климатичните промени и чистотата на въздуха са новото предизвикателство пред европейските градове, хората, ангажирани с намиране на решения на национално и местно ниво, разглеждат железопътния транспорт като възможност за по-малко вредни емисии и по-чиста околна среда“, смята тя.

Форумът е организиран от евродепутата Андрей Новаков, а поводът е, че 2021 е година на жп транспорта.

Фандъкова представила развитието на метрото и посочила основните ползи от трите лъча като спестено време за пътуване, редукция на трафика с 25% и намаляване на вредните емисии с 90 000 тона годишно. „Моята лична цел е, както и досега, да не допусна строителството на метрото на София да спре“, обявила тя.

„Метрото на София е показателен проект не само за нашата държава. Той е сочен за пример в много отношения – от това как еврофондовете сближават регионите и качеството на живот с другите европейски страни, до това как се променя средата – кварталите, трафика, качеството на въздуха там, където минава пътят на подземната железница“ коментирал пък Новаков.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук