Проф. Тодор Кантарджиев: На второ място сме по смъртност от коронавирус в ЕС
По 14-дневна заболяемост България е на 9-то място в ЕС, а по смъртност – на 2-ро. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинг в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус“. „Епидемичната ситуация в Европа е доста сложна. 14-дневната заболяемост в […]

По 14-дневна заболяемост България е на 9-то място в ЕС, а по смъртност – на 2-ро. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинг в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус“.

„Епидемичната ситуация в Европа е доста сложна. 14-дневната заболяемост в нашата страна 554 на 100 хиляди население. Нашата страна по тази заболеваемост е на 9-то място в ЕС. По този показател е на 3-то място на балканският полуостров. По отношение на един друг белег, който министерството на здравеопазването много внимателно следи е 14-дневната смъртност. България в момента е с показател 27,5 на 100 хиляди население. Това и отрежда второ място в европейската икономическа територия и ЕС“, съобщи той.

„В нашата страна се бележи една слаба тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което в никаква степен не бива да намали нашата бдителност и да направи така, че нещата да тръгнат в обратна посока“, каза още Кантарджиев.

„Предоставили сме на всички директори на РЗИ-та данните за движението в отделните региони, защото в някои региони, например Враца имаме плато. За съжаление, в област Габрово имаме едно продължаващо повишане на броя на случаите“, добави още той.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук