Проф. Мариана Мурджева: Ваксината срещу COVID-19 не трябва да се прилага при хора с остра инфекция
Ваксината срещу COVID-19 се счита за безопасна, особено като се използва тази иновативна платформа. Нежеланите ефекти може са се срещнат и при грипната ваксина. Това каза по БТВ проф. Мариана Мурджева – член на Националния ваксинационен щаб. Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставянето на инжекцията или краткосрочната болка се срещат и при други […]

Ваксината срещу COVID-19 се счита за безопасна, особено като се използва тази иновативна платформа. Нежеланите ефекти може са се срещнат и при грипната ваксина.

Това каза по БТВ проф. Мариана Мурджева – член на Националния ваксинационен щаб.

Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставянето на инжекцията или краткосрочната болка се срещат и при други ваксини и не правят ваксината срещу коронавирус опасна, тя е иновативна и ефикасна, заяви в предаването „Тази сутрин“ проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб и ректор на
Медицинския университет в Пловдив.

Има ограничения при поставяне на ваксината и те са свързани с алергични реакции. Хората с подобен тип реакции трябва да са внимателни при избора на ваксина. Тя не трябва да се прилага при хора с остри инфекции, включително и с коронавирус.

Тя е за профилактика и рискът да се усложни клиничната картина също е повишен.

При хората с тежка ковид инфекция не трябва да се ваксинират. Говорим за хора с тежка симптоматика от остри респираторни инфекции. Ваксините се поставят при добро здраве.

Ако всички започнат да си правят тестове, това ще удължи периода за прилагане на тестове. Ваксината се очаква че няма нежелани ефекти към хора, които са заразени. Трябва да се оценява съотношението полза- риск.

Хората с хронични заболявания са приоритет за ваксиниране, ако не са със силна симптоматика. Всеки случай трябва да се решава индивидуално. Няма данни, че ваксината влияе на автоимунно заболяване.

При преболедувалите хора, антителата се появяват след първия месец. Те могат да се задържат до 5-6 месец. Преболедувалите също могат да си поставят ваксина. Ако имунизацията се извърши след третия месец ваксината няма да навреди.

„Ваксините се поставят на хора в добро здраве, това се прави и при малките деца. Тези ваксини за COVID не трябва да правят изключение от това правило“, каза Мурджева.
Що се отнася до ситуация, в която човек вече се е ваксинирал, а навлезе в остра фаза на инфекцията в по-късен етап, проф. Мурджева каза: „Това са хипотези и във фазите на изпитване на различните ваксини няма никакви данни за такива ефекти.
Когато правим този избор, трябва да оценяваме съотношението полза-риск.  Ваксините са регистрирани, преминали са тестове – ползата неимоверно е поголяма, отколкото евентуалните рискове, това е доказано. Всички останали сценарии са в рамките на хипотезите“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук