Евродепутатите от ГЕРБ-СДС и ВМРО: Присъединяване на СРМ – да, но след пълно изпълнение на Договора!
Представителите на България в Европейския парламент от ГЕРБ/СДС-ЕНП и ВМРО-ЕКР излязоха с позиция относно интеграцията на Република Северна Македония. Те взеха единодушно решение да заявят, че са твърдо „за“ интеграцията на страните от Западните Балкани и по-конкретно – Република Северна Македония. Това съобщиха от пресцентровете на ГЕРБ и ВМРО. Това обаче може да бъде подкрепено […]

Представителите на България в Европейския парламент от ГЕРБ/СДС-ЕНП и ВМРО-ЕКР излязоха с позиция относно интеграцията на Република Северна Македония. Те взеха единодушно решение да заявят, че са твърдо „за“ интеграцията на страните от Западните Балкани и по-конкретно – Република Северна Македония. Това съобщиха от пресцентровете на ГЕРБ и ВМРО.

Това обаче може да бъде подкрепено от България едва тогава, когато Република Северна Македония спре да нарушава Договора за добросъседство, пишат още евродепутатите в своята позиция.

Ето и пълния текст на декларацията:

Ние, долуподписаните български представители от ГЕРБ/ЕНП, СДС/ЕНП и ВМРО/ЕКР в Европейския парламент, заставаме твърдо зад европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително интеграцията на Република Северна Македония като пълноправен член на Европейския съюз. Убедени сме, че присъединяването към ЕС е най-ефективният инструмент за преодоляване на разделението от миналото и историческо помирение.

Ние винаги сме подкрепяли и продължаваме да подкрепяме европейското бъдеще на нашите най-близки съседи от Република Северна Македония. В заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването от март тази година се припомня, че е важно да се постигнат осезаеми резултати и да се прилага добросъвестно Договорът за добросъседски отношения с България.

За съжаление, въпреки нашите постоянни призиви, не виждаме напредък в изпълнението на това основополагащо споразумение. България изпълнява своите задължения и ангажименти, но в същото време виждаме систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония.

Един от многобройните примери са последните изказвания на министър-председателя Зоран Заев, който интерпретира общата история като „преплетена“ и „мултиперспективна“ в явно противоречие с разпоредбите на двустранното споразумение. Призоваваме Република Северна Македония да навакса забавянето, за да могат преговорите да започнат в най-скоро време.

В основата на създаването на ЕС е идеята за преодоляване на враждата и противопоставянето между европейските държави. Пропагандата от миналото трябва да бъде прекратена, за да се открие път за обективното и основаващо се на научни доказателства преподаване на историята на младите поколения, както е записано в договора между двете страни. Съвременните реалности са факт, но те не могат да бъдат аргумент за продължаване на фалшификацията на историята и омразата към съседите. Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Нашата подадена ръка остава в името на общото ни европейско бъдеще и просперитета на нашите граждани.

Ангел Джамбазки, председател на делегацията на ВМРО/ЕКР

Андрей Ковачев, ръководител на делегацията на ГЕРБ-СДС/ЕНП

Андрей Слабаков, ЕКР

Андрей Новаков, ЕНП

Александър Йорданов, ЕНП

Асим Адемов, ЕНП

Ева Майдел, ЕНП

Емил Радев, ЕНП

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че забелязва едно странно явление, а именно, че БСП и ДПС в България гласуват общата позиция в Народното събрание, а в Европейския парламент гласуват срещу българската позиция и участват в други антибългарски декларации.

Джамбазки заяви, че пътят на Република Северна Македония минава през спазването на Договора за добросъседство, което значи, че минава през София. България не наложи вето на Македония, а на Северна Македония. България няма да спре да подава ръка на братска Македония.

Пример за това, че за нас интеграцията на Македония е важна е и онлайн конференцията на тема „Западни Балкани“, която ще се проведе тази събота – 12 декември, организирана от Ангел Джамбазки. В нея участие ще вземат вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и еврокомисарят Мария Габриел.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук