Д-р Николай Брънзалов: Обещаните пари за личните лекари ги няма
След 1 януари няма заделени средства, посочи зам.-председателят на БЛС Личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв. предвидени за медици на първа линия в борба с коронавируса, обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. „Те даже не фигурират в допълнителните фактури, които трябваше бързо да отчетем към касата, […]

След 1 януари няма заделени средства, посочи зам.-председателят на БЛС

Личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв. предвидени за медици на първа линия в борба с коронавируса, обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

„Те даже не фигурират в допълнителните фактури, които трябваше бързо да отчетем към касата, те не съществуват в тези фактури и ние си получаваме сумите без тях“, обясни той.

„Това са суми, които трябва да се получат от общопрактикуващите лекари още от 1 ноември. Има заделени суми само за ноември и декември, от 1 януари какво ще правим“, попита д-р Брънзалов.

Няма ги и сумите, които трябва да получим за противогрипните ваксини, които сме сложили, както и разликата в таксите на пенсионерите, обясни още той.

„Отговорът на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева беше, че ще има заседание на надзорния съвет на касата, където тези неща евентуално ще бъдат решени, но не е ясно кога ще бъдат получени сумите“, каза д-р Брънзалов.

Той посочи, че има заделени 600 млн. лв., т. нар. „буфер“, за борба с епидемията и ще личните лекари ще се опитат да постигнат по-добри условия за труд.

„До момента нашата система се справя с бюджета на НЗОК, който е гласуван в края на 2019 г. за неепидемична обстановка, в системата не са влизали свежи пари, обясни д-р Брънзалов.

Той съобщи, че Управителният съвет на БЛС е написал отворено писмо до премиера Бойко Борисов за среща, на която да се изяснят тези процеси.

„Не бих казал, че задачата за електронните направления е изпълнена на 100%. В частта издаване почти няма трудности, но за съжаление обратната връзка все още не е осъществена от лабораториите – ние автоматично да получаваме резултати, дано до края на годината да стане факт“, отбеляза д-р Брънзалов.

Личните лекари, които желаят, ще бъдат ваксинирани по най-бързия начин, посочи още той.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук