Д-р Аспарух Илиев от Берн: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично
„Ваксината срещу COVID-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашата генетична информация. В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло”.  Това заяви в ефира […]

„Ваксината срещу COVID-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашата генетична информация. В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло”.  Това заяви в ефира на „Здравей, България” на Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн.

„Ваксината, която Pfizer и „Модерна” прилагат, е така наречената РНК. Тя не е съвсем нова като метод. Към момента имаме около осем подобни ваксини, които са тествани и някои се прилагат по света”, добави той.

„Всяка една ваксина се допуска на пазара след едно изключително подробно тестване. С ваксината на Pfizer имаме тестване от около 8 месеца. Когато се тества една ваксина се следи абсолютно всичко – от мястото на зачервяване до настроението на пациента. Тя има страничен ефект като вдигане на температура, леко втрисане. Предизвиква силен имунен отговор. Не откриваме големи проблеми с нея“, каза още той.

На въпрос как ще разберат хората, че тя действа, той заяви, че ефикасността й е много висока според клиничните изследвания. „Хората имат една много добра защита още след първата доза. Изследванията показват, че хората нямат 100% защита, но при прилагането й – те ще прекарат заболяването много по-леко“, обясни специалистът.

„Ако сте болен между първия и втория прием на ваксината – моята препоръка е да не слагате втората доза от нея, такава е и препоръката на регулаторите. Няма проблем тя да се приеме по-късно“, каза д-р Илиев.

Що се отнася до това колко време е действието на ваксината, той заяви, че това се изследва от фирмата и ще има информацията в рамките на 4-5 месеца. „Имам познати, които имат антитела 8 месеца след боледуването си и такива, които се разболяват повторно само месец след преболедуването на вируса“, разказа докторът.
„Имаме ваксина, хубаво е тя да бъде приложена“, каза още той.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук