До март догодина ще има прокурор, разследващ Иван Гешев
До март догодина ще бъде създадена нова длъжност – прокурор, който ще разследва действията на обвинител № 1. Това стана ясно по време на онлайн среща между народни представители от 4 парламентарни комисии и еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс. На нея бяха обсъдени предприетите мерки, препоръчани в Доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона […]

До март догодина ще бъде създадена нова длъжност – прокурор, който ще разследва действията на обвинител № 1.

Това стана ясно по време на онлайн среща между народни представители от 4 парламентарни комисии и еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс.

На нея бяха обсъдени предприетите мерки, препоръчани в Доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона в България, информира БНР.

Председателят на правната комисия Анна Александрова представи план с мерки по препоръките на евродоклада.

Тя увери, че се подготвят промени в закона за съдебната власт, като една от основните цели е въвеждане на електронно правосъдие.

Еврокомисар Дидие Рейндерс приветства усилията за реформи, но поиска конкретни срокове и график по прилагането и изпълнението им.

Той акцентира върху мястото и дейността на главния прокурор, както и върху собствеността и плурализма в медиите:

За да дам конкретен пример за функцията на главния прокурор, имаме забележки в доста страни-членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност„.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук