Депутатите окончателно освободиха ваксините срещу COVID-19 от ДДС
Народното събрание реши ваксините срещу COVID-19 да не се облагат с данък добавена стойност за следващите две години. Нулев ще е данъкът и за медицински изделия за ин витро диагностика на COVID-19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и изделия. В преходните и заключителните разпоредби депутатите направиха промени в закона за извънредното положение […]

Народното събрание реши ваксините срещу COVID-19 да не се облагат с данък добавена стойност за следващите две години.

Нулев ще е данъкът и за медицински изделия за ин витро диагностика на COVID-19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и изделия.

В преходните и заключителните разпоредби депутатите направиха промени в закона за извънредното положение и дадоха възможност на министерството на здравеопазването да субсидира лечебни заведения във връзка с епидемичната обстановка.

Субсидирането може да се извършва за месеците ноември и декември.

Освен това парламентът измени и текстове в закона за държавното обществено осигуряване и реши минималният осигурителен доход на работниците и служителите, които не работят на пълното си работно време, да се определя пропорционално спрямо работното им време по договор. Това няма да важи за бюджетните предприятия.

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде доброволна и ще се плаща от бюджета.

ДДС няма да има и за медицински изделия за инвитро диагностика на COVID-19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и изделия.

Според левицата промените са политическа пропаганда.

Защо ни занимавате с тези неща, попита риторично проф. Румен Гечев. По думите му парите от левия джоб влизат в десния.

От ГЕРБ изтъкнаха, че и тестовете ще са без ДДС. От тази мярка ще се ползват PCR тестовете. Антигенните и бързите тестове ще се облагат с ДДС.

Управляващите дадоха специален брифинг по темата.

Ние сме една от първите държави – членки на ЕС, която прие решение за нулева ставка на ДДС за ваксините и тестовете за COVID-19, заяви депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова.

Тя посочи, че решението е въз основа на директива на Европа, която ще важи за всички държави-членки.

И допълнително обясни: „Когато казвам ваксините и тестовете заедно с консумативите, това означава най-просто обяснено – клечките към самите тестове за пробовзимането и всичко, което е пряко свързано с взимането на съответния тест.“

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук