Вълчев: След 4 януари ще се решава локално кои ученици могат да се върнат в клас
Първите ученици, които ще се върнат в клас, ще са тези от начален етап. Засега обаче не се предвижда връщане към присъствена форма за всички ученици. Това поясни министърът на образованието Красимир Вълчев в дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, съобщи БНТ. Обмисля се след 4-ти януари, ако епидемичната обстановка позволява, да се премине към […]

Първите ученици, които ще се върнат в клас, ще са тези от начален етап. Засега обаче не се предвижда връщане към присъствена форма за всички ученици. Това поясни министърът на образованието Красимир Вълчев в дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, съобщи БНТ.

Обмисля се след 4-ти януари, ако епидемичната обстановка позволява, да се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява – в кои училища и кои класове да се върнат в час.

За учениците, на които през следващата година предстоят матури, образователният министър успокои, че не е проблем последните теми от учебните програми да отпаднат.

Националното външно оценяване за четвърти и десети клас и следващата година ще е по желание. Остават задължителни обаче изпитите след 7-ми и 12-ти клас. С едно облекчение.

„Следим темпото, с което средният учител разпределя и минава по учебните програми – не е проблем да бъдат изключени определен брой теми“, каза Красимир Вълчев.

Дали присъственото обучение ще започне със започването на новата учебна година – краткият отговор е „само за някои“.

„Локално вземане на решение с редуване“, каза образователният министър.

За първи път първият срок ще завърши по различно време в различни училища

Първи в класните стаи ще се върнат децата от начален етап.

Колкото са по-малки децата, толкова по-неефективно е обучението в електронна среда от разстояние, каза министърът.

След това с приоритет са учениците от 7-ми и 12-ти клас. А за децата, които имат специални образователни потребности вече е взето решение въпреки епидемията Центровете за образователна подкрепа да работят присъствено с всяко дете. И да не връщат нито едно. Решение, което на някои места още не се изпълнява.

„Получихме този сигнал вчера, очевидно нашето разрешение да посещават индивидуални терапевтични дейности не е било възприето като задължение“, коментира Вълчев. 

Липса на интернет оставя хиляди деца от Северозапада без достъп до онлайн обучение

А дали всички деца в момента имат устройство през което да са във виртуалната класна стая, образователният министър коментира така.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Факт е, че няма да вземем решение и да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, за да кажем, че сме осигурили този равен достъп.

Въпреки това, през европейски проекти вече са дарени 18 000 компютъра. И има очакване още 107 000 да бъдат доставени. До тогава много ученици обаче остават извън системата електронното образование.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук