БСП предлага промени в Закона за обществените поръчки, за да се прекрати корупцията
Последователната политическа позиция на Българската социалистическа партия е, че обществени проекти – работа в полза на обществото, създаване на пътища, магистрали и виадукти, трябва да се извършват от държавни предприятия. Позицията на партията бе изразена по време на дебата за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки в Народното събрание днес. Зам.-председателят на Парламентарната […]

Последователната политическа позиция на Българската социалистическа партия е, че обществени проекти – работа в полза на обществото, създаване на пътища, магистрали и виадукти, трябва да се извършват от държавни предприятия. Позицията на партията бе изразена по време на дебата за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки в Народното събрание днес.

Зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Христо Проданов от парламентарната трибуна бе безкомпромисен:  „БСП е категорична, че от данъците на хората,  на българите и на европейците не е редно някой да печели, още по-малко някой да краде. Ние смятаме, че по-добре е тези пари да се използват единствено и само в полза на обществото, като затова се плащат труд,  материали, амортизация, и нищо повече. Не смятаме, че някой трябва да печели, още по-малко смятаме, че някой трябва да краде“.

Социалистът критикува управляващите, които през последните години с вратичка в Закона за обществените поръчки давали възможност за опорочаване на процедурите: „Направиха изключението правило и с него присвояват огромни средства. Пълнят се нечии чекмеджета и това е самата истина“.

За пресичането на подобни практики БСП има предложение, обявено в пленарна зала от Христо Проданов: „Ние предлагаме 90% от дейностите, свързани с това изграждане, да се извършват от самото дружество, на което е възложено тази работа. Останалите 10% са за дейности, които не е рентабилно да се поддържат от държавните предприятия“, той уточни и, че за 10% се предвижда възможност за наемане на външен консулт.

„Една от най-разпространените корупционни схеми е свързана с обществените поръчки. Голяма част от парите отиват при фиктивни подизпълнители, които са кухи фирми, а на реалните се плаща в пъти по-малко. Тези договори не се регистрират, а разликата в плащането отива за захранването на тази корупционна схема. Така корупционният кръг се затваря. Това повлиява и на качеството на изпълнението“.

Така описа порочния кръг при възлагането и изпълнението на обществените поръчки в България народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов. Той поясни, че такова е становището и на Българска стопанска камара.

„Няма как „Монтажи“ да извърши  качествено и в срок строително-монтажните работи на язовирните стени с персонал от 20 човека. Такъв е и примерът с „Автомагистрали“, които имат 3 млрд. и 200млн. бюджет и 40 строителни работници“, разкри Попов.

Депутатът посочи, че ако се приеме предложението на БСП, ще се разкъса тази корупционна схема. „Подкрепете нашето предложение, ако сте искрени в желанието ви за борба с корупцията“, призова парламентарното мнозинство Филип Попов.

„Обществените поръчки като една от формите да се гарантира конкуренция и свободна стопанска инициатива отдавна са компрометирани от управляващите. В повечето случаи са с предизвестен победител. Според вас държавният ресурс трябва да се усвоява така, както е решил министър-председателят, докато кара джипката. Това води до некачествено строителство и огромна корупция“.

Със свое виждане по темата се включи депутат от БСП Явор Божанков по време на дебатите за промяна в Закона за обществените поръчки.

„Вие превърнахте държавните дружества в хъб, но за разпределение на държавен ресурс. Този хъб преразпределя в кръг на близки до властта фирми. Същите примери има в здравеопазването, в заплащането на лекарства без обществени поръчки в пъти по висока цена. Това е емблема на вашето управление.“, остро критикува управляващите Явор Божанков.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук