Аркади Шарков: Президентът и премиерът да „поведат хорото“ за ваксините, световните лидери го правят
„До момента не е ставало дума за свободен внос на ваксини – хората да могат да си ги купуват свободно от аптечната мрежа, както е с противогрипните ваксини“, каза пред БНР здравният икономист Аркади Шарков. Според него, свръхинформираността на хората от началото на пандемията и грешката на властите да дават възможност за изказване на радикално […]

„До момента не е ставало дума за свободен внос на ваксини – хората да могат да си ги купуват свободно от аптечната мрежа, както е с противогрипните ваксини“, каза пред БНР здравният икономист Аркади Шарков.

Според него, свръхинформираността на хората от началото на пандемията и грешката на властите да дават възможност за изказване на радикално различни мнения са довели до „шизофренична ситуация“.

„Липсва реална разяснителна кампания за ваксините“, отбеляза Шарков.

По думите му, към момента тя се прави „от лицата, които вече са ни говорили за Covid“ и няма нови лица, които да обясняват „по спокоен, нормален рационален път“.

Аркади Шарков посочи, че „ако не искаме да създадем антиваксинационна вълна“, освен информационна кампания е необходимо и политиците да дадат добър пример, като си поставят ваксина пред камерите.

„Президентът и премиерът могат да „поведат хорото“, всички световни лидери го правят“, подчерта Шарков.

„С разнобоя в мненията между представители на институциите и обещанията за отваряне бизнесът се настройва, но липсва предвидимост, от което следват разходи за бизнеса и притеснения за родителите“, изтъкна още Аркади Шарков.

„Подмята се топката и се тества общественото мнение, за да се види обществената реакция. Не е лидерски подход това.“

Основната причина да се отлага приравняването на антигенните тестове на PCR тестовете Шарков вижда в увеличаването на броя на положителните проби.

„Трябва да се подготвим за няколко години много забавен икономически растеж“, смята икономистът.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук