Френското правителство с проектозакон срещу радикалните религиозни идеологии
Френското правителство представи проектозакон срещу радикалните религиозни идеологии, обещан от президента Макрон след последните терористични атентати и разрастването на крайния ислямизъм, предава БНР. Образование, семейни нрави, вероизповедания и публични услуги – подготвяният френски проектозакон срещу радикализма ще обхване много широк обществен спектър. Целта му е не да стигматизира религиите, а да се бори с радикалния […]

Френското правителство представи проектозакон срещу радикалните религиозни идеологии, обещан от президента Макрон след последните терористични атентати и разрастването на крайния ислямизъм, предава БНР.

Образование, семейни нрави, вероизповедания и публични услуги – подготвяният френски проектозакон срещу радикализма ще обхване много широк обществен спектър. Целта му е не да стигматизира религиите, а да се бори с радикалния ислямизъм, както обясни премиерът Жан Кастекс.

Проектът предвижда действия срещу религиозна пропаганда, символи и практики сред работещите в обществените служби, услуги и транспорт.

Особено строги са мерките за контрол на вероизповеданията, тяхното функциониране и финансиране, най-вече от чужбина. Франция напоследък закри няколко джамии и ислямистки организации с радикални уклони.

Същите мерки ще надвиснат и над и частните училища без споразумения с държавата. Текстът изключва се всякакви форми на домашно обучение без допуснати от държавата уважителни причини.

Проектът обещава мерки за борба с насилствените бракове и лишаване на момичета от наследство; забраняват се лекарските удостоверения за девственост за младите мюсюлманки.

Законът ще затегне и мерките срещу полигамията чрез отнемане на френско жителство. Предвиждат се и още мерки езика на омразата в интернет.

Текстът беше представен символичната за Франция дата 9 декември, когато е приет законът за разделяна на църквата от държавата през 1905 г.

Разглеждането му в парламента обаче се очертава напрегнато, тъй като единодушие липсва дори сред мнозинството.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук