Оранжев код и опасност от наводнения в страната утре
В рамките на денонощието се очакват валежи от дъжд в почти цялата страна и обилни снеговалежи в планините на Югозападна България и Централна Стара планина  Над Балканския регион преминава поредният средиземноморски циклон. За денонощието количествата ще са най-значителни в Родопите и по южните склонове на Централна и Източна Стара планина. В Родопите около Златоград, Джебел, Кирково, както и в Стара […]

В рамките на денонощието се очакват валежи от дъжд в почти цялата страна и обилни снеговалежи в планините на Югозападна България и Централна Стара планина

 Над Балканския регион преминава поредният средиземноморски циклон. За денонощието количествата ще са най-значителни в Родопите и по южните склонове на Централна и Източна Стара планина. В Родопите около Златоград, Джебел, Кирково, както и в Стара планина по склоновете над Сливен прогнозите са за валежи около 100 литра на квадратен метър за 24 часа, предава NOVA.

За много области в страната е в сила жълт и оранжев код за опасности. В областите на юг и югоизток кодът е оранжев за интензивни дъждове и силен вятър с пориви над 50 километра в час. В областите на Северозапад опасността е от заледявания в ранните часове на деня, когато температурите на много места ще бъдат около и малко под нулата.

В резултат на очакваните валежи има предпоставки за разливи по някои реки в областите с оранжев код. По теченията на Струма, Места, Марица, Тунджа и Арда, както и някои техни притоци са възможни разливи.

Времето в по-топлата част на денонощието ще е меко с температури между 5 и 15 градуса – по-студено в Северозападна България. В петък се очаква кратко прекъсване на валежите и дори разкъсване на облачността от югозапад на североизток. Още вечерта обаче страната ни отново ще попадне под влиянието на циклон с нова вълна валежи – предимно дъжд в равнините. Сняг ще вали в планините на Югозапад и Западна Стара планина.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук