ООН съобщава за рекорден брой бежанци и разселени лица през 2020 г.
Бежанците и разселените лица по света са били над 80 милиона в средата на 2020 г., съобщи днес ООН, цитирана от Франс прес и БТА. Този рекорден брой е достигнат в разгара на пандемията от КОВИД-19 и включва над 45 милиона разселени на територията на собствените си страни, близо 30 милиона бежанци и други лица, […]

Бежанците и разселените лица по света са били над 80 милиона в средата на 2020 г., съобщи днес ООН, цитирана от Франс прес и БТА.

Този рекорден брой е достигнат в разгара на пандемията от КОВИД-19 и включва над 45 милиона разселени на територията на собствените си страни, близо 30 милиона бежанци и други лица, принудени да напуснат страните си, и над 4 милиона кандидати за убежище.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди предупреди, че ситуацията ще се влоши, ако „световните лидери не спрат войните“.

„Международната общност не успява да опази мира“, каза той в комюнике и подчерта, че броят на принудително разселените се е удвоил през последното десетилетие.

Насилието в Сирия, Демократична република Конго, Мозамбик, Сомалия и Йемен е довело до нови разселвания през първата половина на годината.

По думите на Гранди новият коронавирус е довел до драматични последици за живота на мигрантите тази година. Мерките, предприети за ограничаване на разпространението му, са направили труден достъпа им до сигурни места.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук