Окончателно: Празникът 24 май вече е с ново име
Мнозинството в парламента даде ново название на 24 май. Празникът вече ще се казва „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, а не както досега – „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“‘ Предложението е на ВМРО, предава БНТ. Социалистите обявиха, че […]

Мнозинството в парламента даде ново название на 24 май. Празникът вече ще се казва „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, а не както досега – „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“‘

Предложението е на ВМРО, предава БНТ.

Социалистите обявиха, че промяната на името на 24 май не е в дневния ред на обществото, както и че премахването на славянската писменост от него чертае разделителни линии не само с руския, но и с други народи.

„Днес е добър ден, защото с тази промяна ние се връщаме към историческата истина и към българските традиции“, заяви Милен Михов от „Обединени патриоти“.

Откажете се, защото то е дълбоко вътрешно противоречиво и дава възможности за разнопосочни интерпретации, от които потърпевши ще бъдат българските културни институти, включително и нашата комисия, която работи с Република Северна Македония“, каза Валери Жаблянов.

„Доколкото разбирам, в българската научна общност може да има различни спорове и по този въпрос, но е безспорен фактът, че българският принос към кирилицата е системно и грубо атакуван от Русия и от Македония, и трябва да си кажем това, затова посочете кой работи срещу българската национална идентичност в тази посока“, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук