Обраха самолета, предвиден за руски команден пост при ядрена война
Самолетът Ил-80, на който при ядрена война ще се разположи руския команден мобилен пункт, е бил разбит и ограбен, докато се е намирал на летището в Таганрог, съобщава РИА Новости.  От машината, която има кодовото име „Денят на Страшния съд“ и от която ще се изстрелват ядрените ракети при евентуална Трета световна война, е откраднато имущество, включително и […]

Самолетът Ил-80, на който при ядрена война ще се разположи руския команден мобилен пункт, е бил разбит и ограбен, докато се е намирал на летището в Таганрог, съобщава РИА Новости.  От машината, която има кодовото име „Денят на Страшния съд“ и от която ще се изстрелват ядрените ракети при евентуална Трета световна война, е откраднато имущество, включително и радио оборудване за 1 млн.рубли ( (13 600 долара)). Веднага е било образувано следствено дело. 

В сряда Кремъл звучеше тревожно за кражбата на деликатно оборудване от „Самолет на Деня на Страшния съд“, предназначен за върховното командване на страната в случай на ядрена атака, предава в същото време и Франс прес, цитирана от БГНЕС.  Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков определи стореното като „извънредна ситуация“ и обеща, че „ще бъдат взети мерки за предотвратяване това да се случи в бъдеще“. Макар открадното да е оценено за малка сума, то основните притеснения са, че изобщо е проникнато в машината, както и че е взета техника.

Министерството на вътрешните работи не уточни какво е откраднато, но заяви, че на място са били изпратени разследващи. В пристанищния град Таганрог, на повече от 1100 километра южно от Москва, е разположена авиационната компания „Бериев”, която е държавно предприятие. 

Както от вътрешното министерство, така и от „Бериев” отказали коментар за инцидента. Телевизионния канал РЕН-ТВ съобщи по-рано тази седмица, че от самолет Ил-80, който бил в Таганрог за поддръжка и удължаване ресурса за полети, е била открадната радиоапаратура. Според тв каналът в обрания самолет били открити отпечатъци. 12 души са били разпитани като част от разследването, което беше оповестено публично в сряда. РЕН-ТВ твърди, че зад предизвикалата шум кражба може да стоят служители с достъп до летището.

Ограбеният самолет е един от четирите летящи командни центъра, построени за евакуация на президента и други висши служители и извършване на командни действия в случай на ядрена експлозия. 

„Глави ще се търкалят“, каза Василий Кашин, военен експерт от Висшето училище по икономика в Москва. Но той предупреди, че е важно да не се преувеличава значението на случилото се за националната сигурност с „кражбата на стари метални отпадъци от съветската епоха“.

„Не знаем състоянието на този самолет“, казал Кашин пред Франс прес. Друг военен експерт – Павел Фелгенхауер заяви, че загубата на оборудването от съветската епоха вероятно ще направи самолета неизползваем.

Миналата година зам.-министърът на отбраната Алексей Криворучко заяви, че се работи по модернизацията на Ил-80. Съединените щати експлоатират подобни летящи командни центрове, които се наричат E-4B Nightwatch и са базирани на Boeing 747.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук