Калоян Паргов: Позицията ни спрямо Северна Македония е защита на историята и родовата ни памет
Българската позиция спрямо Северна Македония е защита на историята и родовата ни памет. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Калоян Паргов, председател на БСП-София. Според него отстояването на подобна позиция не може да бъде политическа грешка. До 1944-та година България и Македония имат обща история и признаването на този факт […]

Българската позиция спрямо Северна Македония е защита на историята и родовата ни памет. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Калоян Паргов, председател на БСП-София. Според него отстояването на подобна позиция не може да бъде политическа грешка.

До 1944-та година България и Македония имат обща история и признаването на този факт ще е показателен за политическата мъдрост и зрялост на нашите македонски братя, допълни Калоян Паргов.

„Като наследник на българи от Македония няма как тази тема лично мен и моето семейство, предполагам и хиляди такива, да не ни вълнува. Тези отношения, които се развиват в последните 30 години и предстоящото започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС по-скоро трябва да ги разглеждаме като потенциална възможност за слагане на точка на всички исторически и други преобръщения, с които се накърнява родовата ни памет. България в момента разполага с мощен инструмент, който по смисъла на правилата, установени в ЕС, засягащи двустранните отношения с други държави членки, каквато в случая е България, Македония трябва преди всичко да разреши тези двустранни спорове“, подчерта председателят на БСП-София.

Калоян Паргов допълни, че по отношение на позицията на българското правителство спрямо Северна Македония има консенсус между различните политически сили.

„За нас до 1944 година несъмнено имаме обща история и признаването на този факт ще е показателен за политическата мъдрост и зрялост от страна на нашите македонски братя. Декларацията на 44-тото Народно събрание, която бе внесена от различни политически сили, ясно и недвусмислено поставя въпроса за изпълнението на договора от 2017 година, свързан с поетите ангажименти и призоваването на македонската страна да се придържа към този договор“, каза още Калоян Паргов.

Македонското правителство трябва да направи всичко възможно да потуши това антибългарско говорене, тъй като то не отговаря на добрите добросъседски отношения, подчерта Калоян Паргов.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук