Ирена Анастасова, БСП: Липсва цялостен управленски подход спрямо системата на образованието
Според зам.-председателя на БСП Ирена Анастасова начинът, по който се провежда дистанционното обучение, в никакъв случай не може да замести присъственото. „Проблемът е много сериозен, защото при онлайн обучението методиката е съвсем различна. Не е въпрос само на технически средства“, заяви депутатът от левицата пред БНР, съобщават от пресцентъра на партията. „При онлайн обучението у […]

Според зам.-председателя на БСП Ирена Анастасова начинът, по който се провежда дистанционното обучение, в никакъв случай не може да замести присъственото. „Проблемът е много сериозен, защото при онлайн обучението методиката е съвсем различна. Не е въпрос само на технически средства“, заяви депутатът от левицата пред БНР, съобщават от пресцентъра на партията.

„При онлайн обучението у нас се използва огледален образ на това, което се прави в клас – пренася се начинът на преподаване в клас, пред една камера. Не може да разчитаме, че ефектът ще е същият. По никакъв начин не може да се задържи мотивацията на децата при този вариант на обучение“, алармира народният представител от БСП.

Атанасова похвали българските педагози: „Колегите подходиха много отговорно и образователната система на България за първи път доказа, че това е все още е най-организираната и дисциплинирана система в страната. През пролетта макар и трудно, системата се справи и за дни премина на тези релси на преподаване“. Тя като уточни, че всичко това не означава, че сме намерили ефективния начин на обучение и не трябва да си затваряме очите. „Ако продължим оттук нататък по този начин, пораженията ще са много сериозни“, предупреди социалистът.

Народният представител обаче отново зададе тревожните въпроси, вълнуващи съсловието: „Аз питам къде е общият поглед на Министерството на образованието, защото в момента се получават невероятни различия в качеството на получените знания и умения на децата“, коментира Анастасова. Тя добави, че тези различия не са само в различните училища в страната, а дори в едно и също училище. „Някои колеги го умеят това, а други колеги не. Контролът някъде е завишен, а в други напълно липсва. Така се получи една много пъстра картина“, обясни заместник-председателят на БСП.

Ирена Атанасова направи констатация за общото усещане у хората: „На обществото му липсва цялостният управленски подход върху системата. Ние нямаме оценка какво се случи втория срок на миналата учебна година“.

Като член на Комисията по образование и наука в Народното събрание Ирена Анастасова сподели, че не е наясно какво е нивото, което е постигнато в рамките на цял срок дистанционно обучение. „Няколкократно зададохме въпроса дали има анализ и какъв е той на министъра в Комисията, но така и не знаем до момента“, със съжаление уточни тя.

По думите на заместник-председателя на БСП има абсолютно разминаване на картината, която се поднася пред обществото и реалността, относно образованието в страната.

По повод по-ранното завръщане на децата в детските градини Ирена Анастасова зададе въпроса: „Защо изобщо затворихме детските градини след като след две седмици ги пускаме? Какво постигнахме с това затваряне?“.

Тя заяви, че единственият резултат от него, е че се предпази част от персонала в детските градини, но в същото време се създаде и проблем с работата на родителите.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук