Зоран Заев: С ветото България наруши Договора за добросъседство
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази разочарование от българското вето, като отбеляза, че поведението на България не е в съответствие с европейските ценности. Тяхното отношение, както казва Заев, е обидно за целия македонски народ, цитират думите му скопският телевизионен канал “ТВ 21“ и Агенция „Фокус“. „На този ден всички усещаме голямо разочарование. България […]

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази разочарование от българското вето, като отбеляза, че поведението на България не е в съответствие с европейските ценности. Тяхното отношение, както казва Заев, е обидно за целия македонски народ, цитират думите му скопският телевизионен канал “ТВ 21“ и Агенция „Фокус“.

„На този ден всички усещаме голямо разочарование. България наложи вето, наруши споразумението за добросъседство и застана на пътя на европейската ни интеграция, за което в много случаи всички държави потвърдиха, че отговаряме на условията.

Това не е европейски подход, България не събра сили да се държи европейски. Те направиха жест, който не показва нито приятелство, нито братство.

„Отношението им е обидно за целия наш народ“, каза Заев и добави, в днешно време не е европейско или демократично да налагаш на някого как да се чувства и как да се изразява.

„През ХХI век не е нито европейско, нито демократично да казваш на някого как да се чувства, как да се държи. Не е европейско да налагаш идентичност на друг народ. Тези условия не са приемливи за Северна Македония и македонския народ. Ето защо застанахме твърдо в защита на македонските национални интереси. „Не разрешихме македонската идентичност да бъде задраскана“, каза Заев.

А министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска заяви по отношение на българското вето, че това, което е чуто от германското председателство, е в съответствие с това, което чувстваме, и то е, че България направи геостратегическа грешка, която не е добра за региона, не е добра за нас и няма да е добра за София.

„Ще продължим да работим върху европейските ценности. И днес на тази пресконференция показахме, че можем да постигнем европейски резултати, дори когато някой блокира европейския процес. Ще продължим така, защото македонското бъдеще е европейско и няма да изградим алтернатива на това, каза Шекеринска на пресконференция.

Тя изрази надежда, че всички страни от ЕС, с изключение на България, ще потвърдят позицията си, че трябва да се проведе първата междуправителствена конференция със Северна Македония.

„Това, което обещахме преди месец, показахме, че изпълняваме и че в интерес на европейския процес няма да забравим европейските ценности, а една от тези ценности е зачитането на правото на самоопределение, разнообразие и уникалност на всеки народ и всеки език. Казахме, че няма да преминем тези червени линии“, каза министърът на отбраната Шекеринска.

Неодобрението на преговорната рамка за страната от страна на България е в ущърб на основните принципи и ценности, на които се основава Европейският съюзq подчертаха в декларация от управляващия в Скопие СДСМ.

„България застана на пътя на нашата европейска интеграция, макар институциите на ЕС и всички други държави-членки, включително България, многократно потвърждаваха, че напълно отговаряме на условията“, се казва в изявлението на партията.

СДСМ подчертава, че Северна Македония никога няма да се откаже от правото на самоопределение на македонските граждани.

„Ветото от България няма да ни обезсърчи, няма да допуснем застой във вътрешните реформи, които са в полза на нашите граждани и страната ни. Напротив, правителството и държавните институции ще ускорят темпото и ще увеличат предимството в реформите, които Северна Македония има пред страните в региона“, заявиха от управляващата партия, като добавят, че докато са на власт, социалдемократите ще останат на същия стратегически път.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук