Жена с COVID почина пред болницата в Благоевград
68-годишна жена с COVID-19, придружавана от двете си дъщери, издъхна пред Вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград. Жената била с COVID-19 от няколко дни, лекувана била вкъщи от личния лекар. Днес състоянието ѝ се влошило, отишли в частната болница, откъдето я изпратили да си търси легло в МБАЛ, защото при тях нямало. Инцидентът станал докато болната и дъщерите ѝ […]

68-годишна жена с COVID-19, придружавана от двете си дъщери, издъхна пред Вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград. Жената била с COVID-19 от няколко дни, лекувана била вкъщи от личния лекар. Днес състоянието ѝ се влошило, отишли в частната болница, откъдето я изпратили да си търси легло в МБАЛ, защото при тях нямало. Инцидентът станал докато болната и дъщерите ѝ отивали към входа на COVID-отделението. 

Едната от дъщерите заяви, че са обикаляли от „врата на врата“.

3980 са новите случаи на коронавирус у нас. Близо 41 процента от направените 9715 PCR теста са положителни, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много са новите случаи в София – 711, следват Бургас с 471 и Пловдив с 394 нови случая.

Излекуваните са 3412 души, починалите – 146. В болници са 6839 пациенти с Ковид-19, от които 514 са в интензивни отделения.

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 7254 лица медицински служители. 164 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира, заяви пред БНТ държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Идеята е да достигнем 70-75% ваксинирани, подчерта той и каза, че това никак няма да е лесно.

От думите му стана ясно, че в момента се изготвят списъци с медицинските специалисти на първа линия, които имат желание да бъдат ваксинирани. Здравният министър анонсира вече, че тези списъци трябва да са готови до четвъртък.

Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък – 20-30% желаят да се ваксинират, на други – почти 100%, каза Кунчев.

Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация, допълни Кунчев.

Дали детските градини и яслите ще отворят преждевременно – още на 14 декември, доц. Кунчев коментира: решението за детските градини колкото медицинско, е толкова социално-икономическо и политическо. Знаем колко хора нямат друг избор и трябва да останат по домовете си, за да гледат децата.

Тенденцията, макар много крехка и в началото, е на лице за спад, каза още той, но подчерта, че не трябва да пропиляваме постигнатото до момента.

Всичко има смисъл когато води до намаляване на темпа на заразата, въпросът е с колко и с каква скорост да продължи, подчерта доц. Кунчев.

Според мен ще се приравнят антигенните тестове с PCR. Но трябва да си даваме сметка, че има различни антигенни тестове – едни са по 5 лева, други по 35 лева. Трябва да е ясно, че ще има разминаване в резултатите, добави Кунчев.

Може да изкараме съвсем нормални празници, но в намален състав. Ако му отпуснем края – ако тръгнем по магазините и събираме големи компании, резултатите ще ги видим още на 7-8 януари, предупреди държавният главен инспектор.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук