Държавната дума на Русия прие закона за гаранциите за бившите президенти
Държавната дума на Руската федерация прие на трето четене закона за гаранциите за бившите президенти, пише “Российская газета“, цитирана от Агенция „Фокус“. Документът потвърждава важната роля на бившите държавни глави в системата на публичните власти. Процедурата за лишаване от имунитет на бившия държавен глава също се променя – ролята на парламента се увеличава. Проектозаконът за […]

Държавната дума на Руската федерация прие на трето четене закона за гаранциите за бившите президенти, пише “Российская газета“, цитирана от Агенция „Фокус“.

Документът потвърждава важната роля на бившите държавни глави в системата на публичните власти. Процедурата за лишаване от имунитет на бившия държавен глава също се променя – ролята на парламента се увеличава.

Проектозаконът за разработване на нормите на актуализираната Конституция беше представен от ръководителя на комисията на Съвета на федерацията по конституционно законодателство и държавното устройство Андрей Клишас и председателя на комисията на Държавната дума по държавното устройство и законодателство Павел Крашенинников.

Според инициативата след изтичане на мандата си бившият президент ще може да разчита на същото ниво на защита и правни гаранции. Посочва се, че бившият държавен глава има имунитет, той не може да бъде привлечен към наказателна или административна отговорност, както и да бъде задържан, арестуван, подложен на претърсване, разпит или обиск.

Неприкосновеността му се простира върху обитаваните от него жилищни и офис помещения, използваните от него превозни средства, средства за комуникация, документи и багаж, както и кореспонденцията му.

„Държавата трябва да признае ролята на бившия президент дори след напускане на поста. Ако искаме гражданското общество да бъде стабилно, трябва да предоставим гаранции за имунитет,“ каза Крашенинников.

Документът не изключва възможността бившият президент да бъде подведен под отговорност за държавна измяна и други тежки престъпления. Просто ще има специална процедура, включваща премахване на имунитета. Сега тази процедура се инициира от председателя на Следствения комитет на Руската федерация, изпращайки становище до Държавната дума.

Съгласно новата процедура, въз основа на обвинение, повдигнато от Държавната дума, Съветът на федерацията ще може да вземе решение за отнемане на имунитета. Съветът на федерацията ще има три месеца да вземе решение, в противен случай обвинението се счита за отхвърлено. Освен това присъдата трябва да бъде потвърдена от Върховния съд.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук