Докладчикът на ЕП за Черна гора: Отношението на България към Скопие е некоректно и неевропейско
Докладчикът на Европейския парламент за Черна гора Тонино Пицула каза, че в момента в Брюксел преобладава времето на различни блокади и използването на вето в ЕС. Той критикува конкретно поведението на България като неевропейско и противоречащо на добросъседските отношения пред черногорския вестник Pobjeda, цитиран от македонското електронно издание “360 степени“ и Агенция „Фокус“. „За съжаление […]

Докладчикът на Европейския парламент за Черна гора Тонино Пицула каза, че в момента в Брюксел преобладава времето на различни блокади и използването на вето в ЕС. Той критикува конкретно поведението на България като неевропейско и противоречащо на добросъседските отношения пред черногорския вестник Pobjeda, цитиран от македонското електронно издание “360 степени“ и Агенция „Фокус“.

„За съжаление първоначалният план за провеждане на междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания не е постигнат,“ отбеляза хърватският евродепутат, който е член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Пицула вярва, че политиката на разширяване само за кратко е набрала скорост през първата половина на 2020 г. със зелена светлина за Северна Македония и Албания да започнат преговори, както и срещата на върха в Загреб и финансовата и здравна помощ за Западните Балкани в борбата, срещу настоящата пандемия.

Той оцени поведението на България като некоректно, което не е в духа на добросъседството и европейския дух, тъй като въпросът за разширяването се използва като националистическа предизборна кампания за предстоящите парламентарни избори. Той обаче смята, че настоящата ситуация не е устойчива в дългосрочен план.

„Блокадите изпращат лошо послание към страните в процеса на разширяване, обезсърчават и отварят пространство за още по-голямо влияние на неевропейски фактори, които нямат същите ценности като ЕС. Независимо от настоящите обстоятелства, Черна гора като лидер в процеса на присъединяване в региона трябва да поддържа фокус върху реформите. Разбира се, тя има капацитет и нашата подкрепа за това,“ посочи Пицула.

Според него ЕС няма формална възможност да отблокира ветото, защото в процеса се изисква единодушно решение на страните членки.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук