Деница Сачева: Последните няколко дни има ръст на регистрираните безработни
Възможно е някои да се регистрират заради помощта за родители на деца до 14 г., коментира социалният министър В последните няколко дни има ръст на регистрираните безработни. Това обяви  социалният министър Деница Сачева пред bTV. По думите ѝ една от причините е затварянето на бизнеси, които не мислят, че ще могат да продължат дейността си след […]

Възможно е някои да се регистрират заради помощта за родители на деца до 14 г., коментира социалният министър

В последните няколко дни има ръст на регистрираните безработни. Това обяви  социалният министър Деница Сачева пред bTV.

По думите ѝ една от причините е затварянето на бизнеси, които не мислят, че ще могат да продължат дейността си след Нова година. Възможно било причина да е помощта за грижа за дете до 14-годишна възраст, което учи онлайн или не ходи на градина заради мерките или карантина. Подадени са 21 хил. такива заявления, обяви министърът.

Тя напомни, че за тази помощ не е нужно да си безработен, определящ е подоходният критерий – 915 лв. на член от семейството. Отпускат се 610 лв. на месец, за три седмици – 480 лв., уточни Сачева.

Тя напомни също, че вече е увеличен размерът на безлихвения заем за самоосигуряващите се – от 4500 лв., и отчете, че до момента такъв заем са изтеглили близо 6000 души.

За туристическия бранш, който не е затворен, но на практика не работи заради затворените ресторанти, Сачева обяви, че те могат да използват мярката „80/20“.

Според социалния министър често бизнесът не си дава сметка, че може да комбинира мерките и да използва различни за различните категории работници.

Тя коментира и преместването на децата от социалните домове в Стара Загора и обяви, че те ще останат в тях до края на учебната година, а след 30 юни поетапно ще бъдат изведени.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук