Георги Гьоков, БСП: Предложението за увеличаване на извънредния труд е крайно неприемливо
Предложението за увеличаване на извънредния труд е крайно неприемливо. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебата по второто четене на Кодекса на труда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато започнаха дебатите по Кодекса на труда, нямаше начин да не си спомня за нещо, което искам да […]

Предложението за увеличаване на извънредния труд е крайно неприемливо. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебата по второто четене на Кодекса на труда, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Когато започнаха дебатите по Кодекса на труда, нямаше начин да не си спомня за нещо, което искам да споделя с вас. Не, че очаквам да го разберете, просто искам да се замислите. Това е един цитат от Карл Маркс. Този цитат е на Карл Маркс от един класически основополагащ негов труд „Работна заплата, цена и печалба“ и гласи „човек, който не разполага със свободно време и целият живот на когото без да се вземат под внимание чисто физическите изисквания за сън, ядене и т.н. отиват в труд за капиталиста, стои по-ниско от товарно животно. Той е само машина за създаване на чуждо богатство. Физически се изражда, духовно затъпява“, цитира Гьоков.

„С това предложение и вносителите и всички вие, които ще го подкрепите, се опитвате да доведете тези, които се трудят до деградация, отнемайки им трудови права. Предложението за създаване на условия за увеличаване на извънредния труд под какъвто и да е благовиден предлог е крайно неприемливо предложение, защото е в явен ущърб на работниците или служителите“, каза още депутатът от БСП.

Според него е неприемливо, но разбираемо от страна на работодателите да търсят вратички и законодателни промени, които да им дадат възможност за увеличаване на извънредния труд. „Не е нормално държавата да им помага с това“, допълни още Гьоков.

Той отчете, че днес в 21 век в Европа и света усилено се говори за намаляване на 8-часовия работен ден и за 4-дневна работна седмица, а у нас за увеличаване на извънредния труд.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук