Боян Чуков издаде книга: „Матрицата отвътре“ или какво ни готви новият световен ред
„Матрицата отвътре“, книга за превръщането на еднополюсния свят в многополюсен. Сборник с публицистични текстове и интервюта за това накъде се накланя Европа, как Америка ще срещне Евразия и защо Китай няма вече да мълчи. Международният анализатор Боян Чуков разказва накъде върви светът и кои държави ще задават посоката за развитие на политиката и икономиката. „Светът, […]

„Матрицата отвътре“, книга за превръщането на еднополюсния свят в многополюсен. Сборник с публицистични текстове и интервюта за това накъде се накланя Европа, как Америка ще срещне Евразия и защо Китай няма вече да мълчи.

Международният анализатор Боян Чуков разказва накъде върви светът и кои държави ще задават посоката за развитие на политиката и икономиката.

„Светът, какъвто го познаваме, рухва и нямаме представа какво точно ни очаква, въпреки че с т.нар. пандемия започват вече да се оформят някои основни направления, тенденции – цифровизирането и новите технологии, които ще преподредят света. Знаем, че след всяка технологична вълна имаме сътресения, войни и промяна на бита на хората заради тях“, коментира пред БНР Чуков.

По думите на анализатора България не може да противопоставя на глобалните тенденции, но има ресурс в региона да ги ускорява или да ги забавя:

„В този план е драмата със Северна Македония, в която на карта са поставени националните интереси на България, културният и цивилизационен код на нашата държава и процесът, който е европейски и глобален. Това е пример, в който имаме възможност да се съпротивляваме и да амортизираме щетите, които бихме понесли“.

„Наблюдаваме тревожна тенденция. Транснационалният капитал, наднационалните финансови елити и задкулисието на една разпадаща се хегемония водят унищожителна битка за планетарно превъзходство и контрол, въоръжени с доктрината на неолиберализма и пазарно-културния глобализъм.

Политическите анализи са една от формите на съпротива и политическо пробуждане срещу масовото наливане на заблуди. Днешният свят е активна платформа на информационните войни, в които битката е за умовете, убежденията и дори за поведението на хората“, споделя Боян Чуков.

Боян Чуков е офицер от българското разузнаване. Има инженерно образование. През 80-те и 90-те години работи под дипломатическо прикритие в българските посолства в Париж и Мадрид. Специализира в Института за политически науки в Париж, Sciences Po.

В определен период е член на Националния консултативен съвет към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Секретар е на съвета по национална сигурност и външнополитически съветник в две правителства на България, в кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук