Борисов на визита в БУЛ БИО – българския производител на ваксини (ВИДЕО)
Премиерът Бойко Борисов посети БУЛ БИО, българската компания, която разработва ваксини и серуми. Заедно с него бяха здравният министър проф. Костадин Ангелов, шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и представители на ръководството на дружеството. По-рано днес правителството отпусна 22 280 000 лв. на БУЛ БИО за инвестиционните проекти, които […]

Премиерът Бойко Борисов посети БУЛ БИО, българската компания, която разработва ваксини и серуми. Заедно с него бяха здравният министър проф. Костадин Ангелов, шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и представители на ръководството на дружеството.

По-рано днес правителството отпусна 22 280 000 лв. на БУЛ БИО за инвестиционните проекти, които разработва дружеството. Проектите включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

Премиерът се запозна с производството на дружеството и благодари на служителите за работата им, която разнася славата на България като производител на ваксини и серуми.

„Това, което е много важно, че един от основните контрагенти на „БУЛ БИО“ е УНИЦЕФ“, обясни здравният министър.

На таблет проф. Ангелов показа на премиера къде отиват произведените в „БУЛ БИО“ ваксини и серуми. Борисов се впечатли, че износът стига чак до далечна Австралия.

„От БЦЖ ваксината са произведени 23 млн. дози, по целия свят се снабдяват снея, за всички континенти“, допълни той.

„Да ви благодарим още веднъж, че разнасяте славата на България. Нашата държава е участвала за осем ваксини срещу COVID-19. Едно голямо благодаря и продължавайте така да разнасяте славата на България“, обърна се към колектива на дружеството премиерът Борисов. Думите му бяха приети топло от работещите там, които го аплодираха.

След това Борисов и придружаващите го проф. Ангелов, проф. Балтов и ген. Мутафчийски влязоха в сградата на „БУЛ БИО“.

„Голяма чест за нас е и да благодарим за това, което правите, защото големите болници имат много пациенти и са много доволни от това, което правите. Аз самият, щом ми дойде ред, ще се ваксинирам. Минават, артистите, които са по театрите. Има ли нужда, ваксинираха ли се всички на първа линия, заставаме с колегите, ваксинираме се, за да се спасим от всички приказки. Днес е света Анна, честит празник, много хубав“, каза още Борисов.

Той се поинтересува и докъде е стигнал ремонтът в „Пирогов“. Директорът на болницата проф. Асен Балтов му отчете, че външната изолация вече е направена на пет от сградите.

След това ген. Мутафчийски съобщи на премиера, че фризерите за ваксините на „Пфайзер“ вече са монтирани в София и Бургас, както и във ВМА, а до края на седмицата ще бъдат монтирани и тези в Пловдив и Варна.

  

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук