Акад. Петрунов: Дори да имате антитела, добре е да се ваксинирате
„В нашият институт започна да се прави списък за записване за ваксиниране и аз съм първи“. Това заяви в телевизионно интервю акад. Богдан Петрунов. „Прави се грешка между реактивност на ваксината и странични ефекти. Всяка ваксина може да предизвика главоболие. Странична реакция е, ако засегне някой орган или направи нещо по-сериозно с организма. Трябва да […]

„В нашият институт започна да се прави списък за записване за ваксиниране и аз съм първи“.

Това заяви в телевизионно интервю акад. Богдан Петрунов.

„Прави се грешка между реактивност на ваксината и странични ефекти. Всяка ваксина може да предизвика главоболие. Странична реакция е, ако засегне някой орган или направи нещо по-сериозно с организма. Трябва да се прави разлика между двете неща. Всеки човек може да изпита реактивност“, допълни той.

„Крайното решение за ваксината ще се вземе на 29 декември, въз основа на всички събрани данни и клинични проучвания. Тогава официално ще стане ясно“, обясни акад. Петрунов.

Според него не трябва да се чака повече за масово ваксиниране. „Ваксината, която ще бъде при нас, е изпитана на над 40 000 души в трета фаза. Натрупана е голяма информация за нейните качества.

Мога с ръка на сърцето да кажа, че съм убеден в нейната безвредност. След 1-2 години ще можем да кажем колко е ефективна. Ние не знаем още дали намалява броя на заболелите или на смъртните случаи. От 100 души, които са били имунизирани, само 5 или 10 са се разболели. Със сигурност намалява случаите на заразяване“, каза още експертът.

Той обясни още, че специалистите в света са категорични, че независимо от приложението на ваксината, докато не се изясни характера на имунитета и колко е траен, трябва да спазваме някакви мерки – да носим маски, да си мием ръцете и да избягваме социален контакт.

„На 27 юли прочутият д-р Фаучи каза, че започва клиничното изпитване на ваксината. Той каза, че ще обяви истинският ефект на 22 юли 2022 година. Няма бързо създаване. Тя е създадена на една платформа, която е разработена повече от 4-5 години. Има проучвания, за да се създаде тази платформа“, допълни акад. Петрунов.

„Дори да имате антитела, няма лошо да се имунизирате. Напротив – още по-добре. Не се знае колко време издържат. Дори да си носител, няма проблем да се ваксинираш“, категоричен бе той. 

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук