Politico: Отново искат да изхвърлят партията на Виктор Орбан от ЕНП
Висши членове на Европейската народна партия (ЕНП) заплашиха да изгонят партията на унгарския премиер Виктор Орбан от групата им в Европейския парламент, ако той продължи да блокира бюджета и пакета за възстановяване на ЕС, пише европейската редакция на Politico. Но съвсем не беше ясно дали последният обрат в сагата, която противопоставя водещите членове на дясноцентристкия […]

Висши членове на Европейската народна партия (ЕНП) заплашиха да изгонят партията на унгарския премиер Виктор Орбан от групата им в Европейския парламент, ако той продължи да блокира бюджета и пакета за възстановяване на ЕС, пише европейската редакция на Politico.

Но съвсем не беше ясно дали последният обрат в сагата, която противопоставя водещите членове на дясноцентристкия блок срещу унгарския премиер, бележи началото на края на връзката им или просто поредния ден на драматични пози.

ЕНП суспендира членството на „Фидес“ през март 2019 г., след като сблъсъците около демократичните стандарти достигнаха своя тогавашен връх, когато унгарското правителство остро критикува водещи фигури от ЕНП. Но членовете на Европейския парламент от партията на Орбан остават част от групата на ЕНП в Европейския парламент.

Висши служители на фракцията заявиха, че това трябва да се промени, ако Орбан продължи да блокира дългосрочния бюджет на ЕС, многогодишната финансова рамка (МФР) и свързания с него фонд за възстановяване от мерките срещу коронавируса. Унгарското и полското правителство отказват одобрение за пакета, тъй като възразяват срещу план за обвързване на изплащанията от бюджета на ЕС с определени критерии за върховенство на закона.

„Ако „Фидес“ наложи вето на МФР и фонда за възстановяване поради механизма за върховенство на закона на EUCO (срещата на върха на Европейския съвет тази седмица), те нямат бъдеще в ЕНП“, каза един висш служител на партията.

Евробюрократите обаче отказаха да отправят публично заплахите си, повдигайки въпроси за нивото на доверие и решителност в тази битка. В миналото членовете на ЕНП срещу „Фидес“ не бяха в състояние да прокарат драстични действия срещу унгарската партия, тъй като някои други партии-членове, по-специално германските християндемократи (ХДС), отказаха да се присъединят към тях.

Някои се надяват тази седмица да започнат процедури срещу Тамаш Дойч, лидер на делегацията на „Фидес“ в ЕП. Дойч предизвика гняв, като сравни коментарите на лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер относно механизма за върховенство на закона с лозунгите на Гестапо и тайната полиция от унгарската комунистическа епоха.

Обвинението на Дойч накара 30 евродепутати от ЕНП от 12 държави да призоват за изключването му, като аргументираха, че „сравняването на нашата подкрепа за върховенството на закона с Гестапо и сталинистки методи е обида за всички нас от групата на ЕНП“. Евродепутатите призоваха процедурата да започне на срещата на групата на ЕНП в сряда „с дебат по инцидента“.

Междувременно Орбан добави гориво към бушуващия дебат в писмо до Вебер, публикувано в понеделник, като предложи „Фидес“ и ЕНП да останат свързани, но да създадат по-хлабава асоциация. Като образец той предложи „модела на ЕНП-ЕД“, алианс от британските консервативни членове на ЕП, за да избегнат изцяло да бъдат част от група, която те смятат за твърде проевропейска.

Въпреки че Орбан представи предложението си като начин за облекчаване на напрежението, причинено от забележките на Дойч, някои служители на ЕНП го възприеха като провокация.

„Тъй като процедурите за изключване в партията и групата продължават, спекулациите относно каквато и да е форма на членство в бъдеще са доста преждевременни“, каза висшият служител на ЕНП.

„Такова предложение никога няма да се реализира“, каза друг вътрешен представител на ЕНП. „Никой не иска да пресъздава групата ED. Това не попречи на торите да напуснат ЕНП. Плюс това, по това време те не бяха яростно против върховенството на закона“.

Умерените членове на ЕНП се надяват, че възмущението от изказванията на Дойч ще убеди достатъчно от колегите им да подкрепят експулсирането му от групата и това от своя страна може да доведе до напускането на цялата делегация на „Фидес“, пише Politico.

Според вътрешните правила групата на ЕНП може да изгони само отделни членове, а не цяла делегация. За да се приеме, такова решение трябва да бъде подкрепено с мнозинство от две трети от подадените гласове.

Но дори решение за Дойч няма да дойде още в сряда. Въпросът не е в проекта за дневен ред за срещата на групата, изпратен около понеделник, видян от изданието.

Много ще зависи от това дали германският ХДС – и в крайна сметка техният знаменосец, германският канцлер Ангела Меркел – ще реши, че е време да предприеме решителни действия срещу „Фидес“.

„Трябва да изясним тази ситуация, защото нашата политическа надеждност е заложена“, каза Денис Радке, евродепутат от ХДС. „Лично да, мисля, че „Фидес“ трябва да бъде изключена“.

Радтке обаче е необичайно откровен член на делегацията си. Повечето му колеги от ХДС все още не са заели публична позиция по въпроса.

Източник Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук