400 хиляди българи по-малко са отишли на лекар през първите шест месеца на годината
Пример за това е бумът на тежки инфаркти и инсулти в Русе тази година Над 400 000 българи по-малко са се прегледали за половин година у нас. Това показват данни на Националната здравноосигурителна каса. Според редица лекари, резкият спад в профилактичните прегледи се дължи на пандемията от COVID-19, мерките и страха на пациентите да посещават болници, информира […]

Пример за това е бумът на тежки инфаркти и инсулти в Русе тази година

Над 400 000 българи по-малко са се прегледали за половин година у нас.

Това показват данни на Националната здравноосигурителна каса.

Според редица лекари, резкият спад в профилактичните прегледи се дължи на пандемията от COVID-19, мерките и страха на пациентите да посещават болници, информира Bulgaria On Air.

Посещенията в лекарския кабинет у нас се извършват масово само при наличие на проблем, категорични са лични лекари.

Плановите операции в болниците у нас са отменени в периода 27 ноември – 21 декември. Изключения се правят за онкологичните заболявания, трансплантациите и спешните случаи.

Главната причина за временното преустановяване на плановите операции е участието на анестезиолози и реаниматори в тях. По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, именно те участват активно в интензивните COVID отделения от самото начало на пандемията и подобно преустановяване на оперативната дейност ще облекчи работата им, макар и за кратко.

Подобни мерки бяха въведени и при първата вълна на заразата у нас през март месец. Тогава бяха преустановени освен плановите операции, детските и женските консултации, профилактичните прегледи, присаждането на органи и свижданията в лечебните заведения.

Вследствие на тези мерки възникнаха усложнения поради прекъснати терапии, както и късно диагностицирани заболявания. Пример за това е бумът на тежки инфаркти и инсулти в Русе тази година, където пациенти масово потърсиха помощ с голямо закъснение.

На този фон все по-често се говори за онлайн прегледи и консултации с лекари. Университетслата болница „Св. Иван Рилски“ започна именно такава инициатива.

В периода 2-ри – 18-ти декември лекари от различни клиники в лечебното заведение работят с пациенти онлайн. Целта е да бъде улеснен достъпът до медицинска помощ, уточняват от болницата.

Пациентите могат да изпращат своите образни и други изследвания, екипризи,свързани със заболяването им, на имейл адреса на всяка клиника.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук