10 дни допълнителен отпуск за учителите, преболедували Covid-19
Всички работещи в образователните институции, които са преминали през домашно или болнично лечение след заразяване с Covid-19, ще имат право на 10 дни допълнителен платен годишен отпуск, като целта е по-ефективното им възстановяване. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, подписан вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев, […]

Всички работещи в образователните институции, които са преминали през домашно или болнично лечение след заразяване с Covid-19, ще имат право на 10 дни допълнителен платен годишен отпуск, като целта е по-ефективното им възстановяване.

Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, подписан вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев, синдикатите в образованието и двете сдружения на училищните директори у нас.

Учителите, които водят допълнителни уроци на ученици, които трябва да наваксват с материала, ще получават по 15 лв. бонус за един проведен час, предвижда още анексът. Той влиза в сила от 26 ноември и е валиден в рамките на две години, уточнява Агенция „Монитор“.

Там е посочено, че по 15 лв. на час ще вземат учителите, които провеждат допълнителни уроци с учениците, които са преминали към дистанционно обучение по свое желание по време на пандемията и учат несинхронно. Бонусът е и за всички педагози, които водят допълнителни часове за ученици, които са отсъствали повече от 10 учебни дни поради заболяване или пък за консултиране на преминали към самостоятелна форма на обучение.

По време на пандемии, епидемии или енергийни кризи, при които е въведено извънредно положение, работодателите трябва да изплащат допълнително по 30 лв. месечно на своите служители за компенсиране на разходите им за консумативи.

Минимум 1260 лв. ще вземат учител, ресурсен учител, възпитател, ръководител на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, рехабилитатор на слуха и говора и треньор по вид спорт от 2021.

Старши учителите и възпитатели ще вземат с 40 лв. повече – 1300, а за главните заплатата е 1350. Директорите на школа и забавачки ще вземат по 1535 лв., а техните заместници – 1420 лв.

Ако заплатата на педагогическите специалисти към момента на увеличение са между старите и новите минимални възнаграждения или са по-високи от тях, се увеличават с не по-малко от 15%. За тази цел от бюджета чрез увеличението на стандартите за делегираните дейности в сферата на образованието са отпуснати 417,8 млн. лв.

Ако дадено училище или детска градина, успее да достигне 15%-но увеличение на заплатите на своите служители и има остатък на средства, то те се използват за допълнителни възнаграждения към основните заплати на учителите или други допълнителни дейности.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук