Челен опит: Как Румъния гласува по време на пандемия (ВИДЕО)
По-малко от 4 месеца до изборите за нов парламент в България, ако бъде обнародвана датата 28 март. Очакват се промени в Изборния кодекс, които да регламентират как да гласуват хората, които са в задължителна карантина, заради коронавируса. Румъния проведе парламентарни избори в неделя. Първият видим ефект от пандемията е, че само около 33% от имащите […]

По-малко от 4 месеца до изборите за нов парламент в България, ако бъде обнародвана датата 28 март. Очакват се промени в Изборния кодекс, които да регламентират как да гласуват хората, които са в задължителна карантина, заради коронавируса.

Румъния проведе парламентарни избори в неделя. Първият видим ефект от пандемията е, че само около 33% от имащите право на глас реално гласуваха. Това е най-ниската активност след 1989 г. Журналистът Богдан Мунтяну разказва пред Нова тв, че организацията е била трудна.

„Не само пандемията е причината за най-ниските резултати от 30 години. А също и голямото разочарование на хората как властта се справя с пандемията. Те така или иначе нямаше да гласуват. Училищата например са затворени от средата на октомври, почти 2 месеца, а ти казват, че изборите ще са безопасни”, заяви Мунтяну.

Правото на глас на карантинираните е било гарантирано с мобилни секции.

„Можеше да заявиш предварително, че ще гласуваш под карантина и да ти изпратят мобилна секция. Но мисля, че много хора не пожелаха да се възползват от опцията и просто не дадоха вота си”, посочва журналистът.

С друго впечатление е останала икономистът Адина Уелш.

„Мобилната урна, така се казва при нас, си беше доста добре организирана. Даже бившият наш президент така е гласувал”, разказва тя.

В секциите се е гласувало при спазване на редица мерки.

„Нямаше много хора в секцията, бяхме с маски, дадоха ни химикалки, които бяха дезинфекцирани. Всъщност смятам, че беше малко странно”, твърди журналистът Богдан Мунтяну.

Според експертите у нас има какво да научим и приложим за вота през март.

„Това, което видяхме по телевизията, бяха едни големи помещения, хората бяха на много голяма дистанция един от друг, бяха и с ръкавици. Така че, е добре да се види точно какво направиха румънците”, заяви математикът и шеф на УС на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов.

Изборният експерт предложи преболедували вируса да се включат активно в процеса: „Хора, които са изкарали вече вируса, да образуват примерно комисии в болнични заведения, където има такива заболели хора. Ние не можем да накараме докторите, при тяхното свръхнатоварване в момента, да се правят и на изборни администратори”.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук