Студентите празнуват 8-и декември в условия на COVID-19. Текат засилени проверки
Студентите отбелязват днес своя празник. 8-и декември тази година ще е по-различен, защото се провежда в условията на COVID-19. Няма да има големи събирания, излизания на дискотеки и шумни купони. Според заповедите на министъра на здравеопазването разрешено е събирането на до 15 души за празненство. Не е ясно дали младежите ще отложат празненствата или ще […]

Студентите отбелязват днес своя празник. 8-и декември тази година ще е по-различен, защото се провежда в условията на COVID-19. Няма да има големи събирания, излизания на дискотеки и шумни купони. Според заповедите на министъра на здравеопазването разрешено е събирането на до 15 души за празненство.

Не е ясно дали младежите ще отложат празненствата или ще се опитат да заобиколят ограничителните мерки.

Властите обаче се заканват, че ще има засилени проверки за нерегламентирани събирания.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова напомни, че София остава в червената зона за коронавируса, въпреки че се отчита спад в заболеваемостта. Затова и в най-големия град контролът през днешния ден също ще е завишен.

Проверки ще има и в местата, където традиционно студентите избират да празнуват – по-малките къщи за гости.

Междувременно бизнесът се оплака, че пандемията е провалила празника. Хотели ще останат пусти за 8-и декември.

Почти всички резервации в хотели, къщи за гости и хижи са отменени. Ресторантите и заведенията остават затворени според заповедта на здравния министър. Санкции грозят нарушителите – от 300 до 1000 лева за участник в нерегламентирано събиране и от 500 до 2000 лева за собственик на обект.

Студентският празник води началото си от 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември – денят на свети Климент Охридски. Понеже Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември. По-късно празникът е прекъснат и възстановен през 1962 г. 

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук