Скопие: Ветото на България е безотговорна и тежка стратегическа грешка!
Като наложи вето върху началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, София е допуснала безотговорна и тежка стратегическа грешка. Това заяви правителството в Скопие, ръководено от Зоран Заев, след изпускането на последната възможност за откриване на процеса по време на германското председателство на Съюза днес, предава македонската редакция на Deutsche Welle, […]

Като наложи вето върху началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, София е допуснала безотговорна и тежка стратегическа грешка. Това заяви правителството в Скопие, ръководено от Зоран Заев, след изпускането на последната възможност за откриване на процеса по време на германското председателство на Съюза днес, предава македонската редакция на Deutsche Welle, цитирана от Агенция „Фокус“.

Скопие обвинява България, че е спряла „процеса на разширяване като стратегическа цел на ЕС“ и казва, че това е „в ущърб на основните принципи и ценности на Европейския съюз“.

„Северна Македония никога няма да се откаже от правото на самоопределение на македонските граждани, гарантирано от Хартата на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека, Лисабонския договор като конституционна основа на ЕС и основните ценности на Конституцията на Република Северна Македония. Македонската национална идентичност не е била, не е и е невъзможно да бъде обект на преговори. Македонският народ и македонският език са стълбовете на македонската идентичност. Те идват от миналото и в същото време са стълбове на нашето европейско бъдеще“, обясняват от правителството на РСМ.

В изявлението се обещава засилване на вътрешните реформи и придвижване към ЕС чрез „изграждане на европейски стандарти у дома“, като концепция без алтернатива.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук